AMFI Transit: alumni klaar voor de toekomst

29 jun 2015 14:34 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Een catwalkshow, champagne en prachtige kledingstukken. AMFI doet zijn naam als Fashion Institute eer aan met AMFI Transit, het afstudeerevenement van deze creatieve opleiding. Familie, vrienden en belangstellenden kwamen vrijdag 26 juni bijeen om de afstudeeropdrachten van de alumni te bewonderen. Er werd gefeest, gedanst, en vooral heel veel bewonderd.

Pronkstukken in WFC

Groepen vrolijke, goedgeklede mensen lopen vrijdag 26 juni richting het World Fashion Centre in Amsterdam. Waar het gebouw normaal gevuld wordt met kledingproducenten en –inkopers, stond het afgelopen vrijdag in dienst van de afstudeeropdrachten van AMFI: AMFI Transit. Goede muziek en frisse bubbels zorgen voor een gezellige sfeer, maar het zijn de pronkstukken van de afgestudeerden die in het middelpunt van de belangstelling staan.

Unieke kunst

Een grote zaal biedt ruimte aan de vele kunstwerken die de alumni geproduceerd hebben. Belangstellenden lopen met grote ogen van de ene naar de andere opdracht. Ieder eindstuk is duidelijk met zorg in elkaar gezet en gepresenteerd. Tussen de menigte lopen de afgestudeerden zelf, om iets te vertellen over hun project, of om met een grote glimlach te genieten van hun behaalde diploma. Siv (27) uit Noorwegen kwam voor een ex-liefde naar Amsterdam, maar bleef door haar liefde voor de stad. Ook over AMFI is zij erg te spreken: ‘It’s hardcore, but you learn so much. I would do it all over again if I could.’ Hoewel Siv veel heeft geleerd bij AMFI, is zij altijd voorzichtig geweest met het woord mode. Volgens haar is mode iets wat de menigte draagt om erbij te horen, terwijl de mensen op het Amsterdam Fashion Institute naar haar mening unieke kunst maken.

Amfi transit 2015

Inspiratie

Anastasia (20) uit Duitsland zit sinds afgelopen schooljaar op het AMFI en meent juist dat mode ‘a way of self-expression and being comfortable’ is. Zij is vandaag gekomen om inspiratie op te doen voor haar opleiding. Maar niet iedere aanwezige studeert bij AMFI. Zo zijn er ouders te vinden, die geïnteresseerd zijn in het werk van hun kinderen. Ook de ouders van een toekomstige AMFI-studente zijn komen kijken. Haar vader: ‘Ik vind het fijn als de ouders op deze manier betrokken worden bij het reilen en zeilen van de opleiding. Nu krijgen wij een goed beeld van waar onze dochter volgend jaar naar toe gaat werken.’

AMFI transit 2015

De wereld in

Gedurende de avond vindt er een catwalkshow plaats, waar de afgestudeerden hun creaties nog eens laten zien. Iedere outfit vertelt een verhaal en de alumni hebben stuk voor stuk uitgepakt. Het applaus is oorverdovend en een aantal trotse vrienden zet het op een juichen. Na afloop is er een drankje en een danspasje of twee, terwijl alle ex-studenten genieten van de schouderklopjes, knuffels en bloemen die zij krijgen. Eén ding is zeker: zij zijn klaar voor de wijde wereld.

Door: Kaylee Portegies Zwart