Communicatiebureau Toink tekent licentie voor HvA-spel E-scape

13 feb 2015 10:39 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Communicatiebureau Toink gebruikt het spel E-scape, ontwikkeld door het lectoraat Crossmedia van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), binnenkort in hun adviespraktijk. Vandaag werd de licentie ondertekend door Toink-directeur Barbe Messing en HvA-domeinvoorzitter Geleyn Meijer. Door het gebruik van het spel in de praktijk wil het lectoraat samen met Toink werken aan een volgende versie van het spel.

Door het spelen van de E-scape-game kunnen museumprofessionals reflecteren op het ontwerpproces van een nieuwe tentoonstelling. Aan de hand van een spelbord met spelkaarten krijgen professionals inzicht in de (onbewuste) keuzes die zij maken bij de inrichting van een fysieke ruimte. Het spel is gebaseerd op onderzoek van het lectoraat naar de beleving van ruimtes, zoals winkelruimtes, festivals en museumruimtes. Deze ruimtes worden ook wel aangeduid als experiencescapes, waar het spel zijn naam aan ontleent.

Toink

Communicatiebureau Toink uit Utrecht wil het spel nu gebruiken in hun adviesopdrachten bij musea. Mede-directeur van Toink Jeroen Dessauvagie: ‘We hebben al jaren ervaring in de communicatie, maar willen meer interactie met de klant. We zien te vaak dat bedrijven zich opsluiten, in plaats van een co-creatie aan te gaan. E-scape is een perfect middel om dat voor elkaar te krijgen’. Directeur Barbe Messing vult aan: ‘Door E-scape heb je direct een brede basis.’

Workshop

E-scape werd gepresenteerd tijdens een workshop in oktober 2014 op het jaarlijkse nationale Museumcongres, waar ook Toink aanwezig was. Tijdens deze workshop werden museumprofessionals in groepen aan het werk gezet om een specifieke tentoonstelling te maken. De ene groep ging daarbij eerst aan de slag met knutselspullen, de andere groep deed dit aan de hand van het spel. De deelnemers waren uiteindelijk enthousiast over de inzet van E-scape. In januari werd een verbeterde versie van E-scape uitgebracht. De komende maanden wordt middels workshops en onderzoek gewerkt aan een nieuwe versie van het spel dat eind dit jaar zal verschijnen. De praktijkervaringen van Toink gaan daar een grote rol in spelen. ‘We zijn er trots op dat Toink de E-scape game wil gebruiken’, aldus HvA-domeinvoorzitter Geleyn Meijer.

E-scape is ontwikkeld binnen het project Designing Experiencescapes (DES), welke valt onder de projecten van het Amsterdam Creative Industries Network.