Twan Huys bij InMedia: ‘Saai zijn is geen optie’

7 dec 2015 11:41 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Vorige week woensdag was journalist Twan Huys te gast bij InMedia, een inspiratiesessie georganiseerd door de Hogeschool van Amsterdam (HvA) en de Universiteit van Amsterdam (UvA). Huys’ aanwezigheid stond in het teken van zijn loopbaan. ‘Je bent nooit helemaal eerlijk als je wordt geïnterviewd.’

Elke eerste woensdag van de maand ontvangt InMedia een spreker uit het medialandschap om zijn ervaringen te delen met medewerkers en studenten. Huys is onder andere bekend als presentator van Nieuwsuur en gastheer en bedenker van het programma College Tour. Huys studeerde journalistiek in Tilburg. Hij gaf zelf aan dat hij een ondergemiddelde student was. Veel hoop om ooit voor de camera te komen zat er dankzij zijn Limburgse accent ook niet in. Hij vond zijn toevlucht bij de radio, maar 'dankzij hard werken en geluk’ is hij gekomen waar hij nu is.

'Leugenachtig'

Huys heeft een duidelijk beeld over journalistiek en met name interviews. 'Een interview is de leugenachtigste manier van de waarheid, je laat je altijd van je beste kant zien. Eigenlijk ben je nooit helemaal eerlijk als je wordt geïnterviewd.’ Toch is dit niet erg, volgens hem, zolang een verhaal maar interessant is, en daarvoor mag het best gelogen zijn. Want saai zijn is voor Huys geen optie. 'Er moet een straf op saaiheid staan' zegt hij. Zo moet je niet alleen als journalist, maar bij elk beroep interessante verhalen kunnen vertellen. Nederlandse politici zijn volgens hem een goed voorbeeld van hoe een verhaal vertellen niet hoort.

Nieuwkomers in het journalistieke vakgebied moeten volgens Huys lekker brutaal zijn, 'Stagiaires die mij een week lang lastigvallen met een idee dat ik de eerste dag afwees zijn vaak degenen die het verst komen'.

College Tour

Vragen uit het publiek gingen voornamelijk over College Tour. Zo kwam de spraakmakende aflevering met Willem Holleeder aan bod. Huys begrijpt tot op de dag van vandaag niet waarom er, voorafgaand aan die aflevering, zoveel kritiek was. De meest memorabele vragen komen volgens hem altijd bij de studenten vandaan. Nadat de aflevering was geweest hield de kritiek ook direct op. 'Iedereen zag in dat we zeker niet kritiekloos over Holleeder waren tijdens de aflevering. De studenten hebben hem niet gespaard'. Vooral studenten Rechten wisten volgens Huys zulke goede vragen te stellen dat Holleeder soms niet wist hoe hij zich er uit moest praten.

Net als de gasten bij College Tour werd Huys ook gevraagd wat het beste advies is wat hij aan de studenten kon meegeven. Zonder lang na te denken zei hij: 'Hou nieuwsgierigheid vast en blijf fris. Als je in routine valt, zorg er dan voor dat je nieuwe input krijgt van buitenaf'. Huys wist het publiek ruim een uur te boeien met zijn verhaal. Saai is hij zeker niet, en overduidelijk verre van klaar met zijn loopbaan als journalist. Er volgde nog een borrel waar hij met studenten en medewerkers kon napraten.

InMedia is een initiatief van UvA Media en Cultuur, HvA Communicatie en HvA Media, Informatie en Communicatie.

Door Simon de Vries