DMCI-studenten peilen taalkennis bij HvA-UvA-dictee

15 dec 2015 08:51 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Afgelopen donderdag werd op de Hogeschool van Amsterdam (HvA) het jaarlijkse 'Het Groot UvA-HvA dictee' gehouden. Dit jaar was het thema ‘Verhalen van de stad’. Schrijver en columnist Mano Bouzamour schreef het dictee en nam hem af. Erg makkelijk was het niet, bij het voorlezen van het dictee klinkt er gegniffel.

Het dictee bestaat uit meerdere zinnen. Bouzamour leest ze voor en het publiek schrijft mee. De zinnen zijn een combinatie van ouderwetse en moderne woorden. Zo kwamen de woorden 'frêle' en 'chickies' in één zin voor.

Het voorleestempo van Bouzamour was pittig. 'Vooral in het begin ging het wat snel’, zegt Beau Hegemann (student Maatschappijleer). Ze vervolgt: 'Bouzamour heeft wel een fijne voorleesstem'. Beau doet dit jaar voor het eerst mee. Ze verwacht ergens net onder het gemiddelde te eindigen.

Uitslagen

Er waren vier categorieën met ieder een winnaar: V.I.P., studenten, medewerkers en externe deelnemers. De beste medewerker maakte maar negen fouten, de beste student slechts acht. De grote winnaar viel onder de externe deelnemers - daar was een deelnemer met maar drie fouten. Het woord ‘De Nederlandsche Bank’ werd het meest fout gespeld. Woorden die veel worden gebruikt, maar ook geregeld fout werden geschreven zijn ‘achenebbisje’, ‘jeu-de-boulesbaan’ en ‘chihuahua's’. Ook ‘lucullische’ was veel fout geschreven, maar dat nemen we niemand kwalijk.

Schaamte wegdrinken

Het dictee was slechts het begin van de avond. Onder het genot van soep kon iedereen napraten. De a capella groep YesSister JazzSister kreeg vervolgens de zaal weer stil. Tijdens het taalspel dat volgde kwamen vragen over niet alleen spelling maar ook schrijvers, poëzie en begrippen kijken. Na de prijsuitreiking was er nog een borrel waar je kon nagenieten van je overwinning, of je schaamte kon wegdrinken.

Elk jaar wordt 'Het Groot UvA-HvA dictee' gehouden. Hieraan doen studenten, medewerkers en speciale gasten (V.I.P.) mee. Mano Bouzamour schreef het dictee. Eind 2013 kwam zijn debuutroman 'De Belofte van Pisa' uit.

Door: Simon de Vries en Jessie Baltus