Studenten hacken voor Serious Request

17 dec 2015 10:06 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

24 Uur lang zijn 125 studenten van de opleiding Communicatie en Multimedia Design (CMD) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) bezig voor 3FM Serious Request. Ieder groepje studenten zet een concept neer voor kinderen in rampgebieden. Tien minuten voor de openingspresentatie ruikt de zaal al naar energiedrank.

Studentenvereniging IAMcore organiseert samen met de HvA deze Hackathon. Ze hopen binnen 24 uur minimaal 5.000 euro in te zamelen voor Serious Request.  Van maandag vijf uur tot dinsdag vijf uur gaan ze oplossingen verzinnen om jongeren in oorlogsgebieden te voorzien van onderwijs. Slapen is dus geen optie. Het  geld wordt ingezameld d.m.v. sponsoring maar er worden ook seminars en workshops georganiseerd die je tegen betaling kunt bijwonen.

Klaar voor de strijd

Het energieniveau in de zaal is hoog. Iedereen heeft er duidelijk zin in. 'Ik denk wel dat het zwaar zal zijn, het is de eerste keer dat ik zoiets doe.’ Jasper Versteegh is een tweedejaarsstudent CMD. ‘Het is leuk om op deze manier iets te doen voor het goede doel.’ Hij heeft speciaal voor de gelegenheid zijn joggingbroek aangetrokken en is klaar voor de strijd.

Vertegenwoordigers van bedrijven en docenten ondersteunen de studenten bij het maken van een werkend prototype. Ze moeten rekening houden met beperkingen. Onder de oorlogsslachtoffers komt analfabetisme voor, soms ontbreken goede faciliteiten en hebben ze bijvoorbeeld geen smartphone.

Vierentwintig uur later…

Overal ligt half opgegeten voedsel. De wc staat vol bekers en mondspoeling. Gelukkig zijn er nog veel studenten aanwezig. Onder de overlevenden is ook Jasper. Het gemis aan slaap is nauwelijks aan hem te zien. 'Rond zeven uur was het even zwaar, maar uiteindelijk viel het mee'. Zijn groep bedacht een concept dat jongeren in vluchtelingenkampen helpt spelend te leren. Gedetailleerdere uitleg was door slaapgebrek lastig. Jasper is de hele tijd wakker gebleven.

Studenten die nog overeind staan krijgen een biertje overhandigd. Vervolgens gaat de aandacht naar het podium. Het streefbedrag is bereikt met net iets meer dan 5.000 euro op de teller. Er is nog een borrel, maar niet geheel verrassend gaan de meesten snel naar huis om hun bed op te zoeken.

De slogan van Serious Request is dit jaar ' Keep Them Going'. Help slachtoffers in hun eigen land zodat ze daar een toekomst kunnen bouwen.