Oud-student AMFI wint Research Award

2 dec 2015 08:40 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

Kitty Deesker, (oud-)student bij het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) is als winnaar uit de bus gekomen bij de Research Award. Deesker deed onderzoek naar de ontwikkeling van een nieuw maatvoeringssysteem en was volgens de jury ‘een overtuigende winnaar met een inhoudelijk sterk verhaal’.

In sneltreinvaart je onderzoek pitch vertellen; dat was wat de vier docenten en vier studenten van de Hogeschool van Amsterdam in de finale van de Research Award moesten doen. Zij kregen vier minuten de tijd om de vijfkoppige jury van hun onderzoek te overtuigen. ‘Iedereen heeft een andere invalshoek gebruikt, met belang voor de stad. Alle bijgedragen onderzoeken waren interessant. Ze zijn allemaal geslaagd met een ruim voldoende en wij moedigen iedereen aan om met het onderzoek door te gaan’, kondigde juryvoorzitter Kajsa Ollongron – locoburgemeester bij de gemeente Amsterdam - vlak voor de bekendmaking van de winnaars aan.

‘Belang voor de stad’

Het onderzoek van Deesker is gebaseerd op het verbeteren van de maatvoeringssystemen van kleding en heeft betrekking op de heup en kruishoogte van het lichaam. ‘Het huidige pasvormsysteem maakt de doelgroep onzeker. Er wordt niet goed naar het lichaam van de consument gekeken’. Deesker heeft volgens de jury met haar onderzoek zeker een belang voor de stad. ‘Amsterdam heeft als ambitie om de denim hoofdstad van de wereld te worden’, stelt Ollongren.

Morele moed

Docent Marion Smit (Domein Economie en Management) wint de Research Award voor morele moed in de finance en de publieksprijs. Ondanks dat alle onderzoeken indrukwekkend en origineel waren, was er een duidelijke doorslag bij het kiezen van de twee winnaars. ‘Het was een hele prettige pitch om naar te luisteren en past langs de meetlat Joris Luyendijk’, oordeelde de jury over Smit. Het jurycommentaar was voor haar ‘enorm motiverend’. Het onderzoek van Smit heeft als doel finance controllers krachtiger maken en van ethiek een serieus curriculum te maken. Het moreel verantwoord zijn staat in het onderzoek centraal.

Investering

Beide winnaars weten goed wat zij met het gewonnen geld van de Research Award gaan doen.
Smit is van plan om het geld te investeren in haar verdere onderzoek. ‘In 2016 wil ik een laboratoriumonderzoek onder finance controllers doen om te kijken hoe zij met geld omgaan in relatie met goede doelen’. Deesker zal het gewonnen geld in haar eigen bedrijf DEAS jeans stoppen. ‘Ik ben nog steeds bezig met onderzoek, dat nu vooral gericht is op 3D bodyscans, waarmee broeken vooraf gepast kunnen worden. Het geld kan hier goed in worden geïnvesteerd’.

Door Sam Eilander