Finalisten Research Award hebben duidelijke visie voor ogen

23 nov 2015 14:51 | Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie

De finale van de Research Award komt dichterbij en DMCI is goed vertegenwoordigd dit jaar: (oud-)student Kitty Deesker en docent Nazli Cila mogen hun onderzoek op 1 december pitchen. ‘Mijn idee is uniek omdat het innovatief is.'

Kitty Deesker (foto links) is afgelopen zomer afgestudeerd in Fashion en Management aan het AMFI. Zij heeft haar afstudeeronderzoek, de ontwikkeling van maatvoeringssystemen bij kleding, als uitgangspunt gebruikt voor de Research Award. ‘Uit mijn onderzoek kwam naar voren dat er een patroon zit in de verhoudingen van de lengte van het lichaam en de heupomvang. Het maatvoeringssysteem is gebaseerd op de breedte van de heup en niet op de taille, die standaard wordt gebruikt bij kleding. Binnen mijn bedrijf DEAS Jeans ontwikkelde ik een jeanslijn die bestaat uit meerdere maten voor verschillende lichaamsvormen’, aldus Kitty.

Nazli Cila (foto rechts) doet onderzoek in een samenwerkingsproject tussen HvA (DBSV and DMCI), RIVM, Stadsdeel Nieuw-West, GGD Amsterdam en Eigenwijks. Haar projectleider, Lea den Broeder, kwam met het idee ‘Kijk! Een gezonde wijk’. Nazli is aangewezen om het onderzoek te presenteren en een app te ontwikkelen met haar team, dat bestaat uit Maarten Groen, Ben Kröse en Wouter Meys. Nazli: ‘Het project zorgt ervoor dat bewoners meer verbonden raken met hun wijk door zelf, via een game als app, uit te zoeken welke plekken verbeterd kunnen worden om een gezonde wijk te creëren.'

Diversiteit

Wat maakt het idee van Kitty en Nazli uniek? Kitty: ‘Iedereen draagt kleding, dat is normaal. Veel mensen merken dat lengte- en breedtematen bij broeken niet op elkaar zijn afgestemd. Er wordt vanuit gegaan dat slanke mensen korte benen hebben, maar andersom kan dat ook. De broek valt dan niet goed.’ De jeanslijn van Kitty is bijzonder omdat deze een veel grotere matenreeks heeft dan de jeansmerken die we vandaag de dag kennen.
Nazli vertelt dat het concept benaderd is vanuit een theorie dat elke bewoner van de wijk betrokken moet kunnen zijn. ‘Dit maakt het idee uniek’, aldus Nazli. ‘De gemeente bepaalt of er iets in een probleemwijk moet worden ondernomen, nu wordt dat neergelegd bij de bewoners. Zij bepalen zelf hoe gezond hun wijk is. De gemeente verzamelt die informatie en kan er wat mee doen’.

Duidelijke visie

Ze hebben beiden een duidelijke visie voor de toekomst. Kitty wil een schakel vinden tussen massaproductie en het op maat maken van kleding en vindt het belangrijk dat er voor meer mensen een spijkerbroek is. Nazli hoopt dat er in de toekomst meer partnerschappen ontstaan tussen de HvA en de lokale gemeenten, omdat er mooie projecten kunnen ontstaan naar aanleiding van dit onderzoek. Er is een manier om erachter te komen wie er zal winnen: de finale van 1 december bijwonen.

Jaarlijks reikt de HvA de Research Awards uit voor de beste onderzoekspitches. Er zijn drie prijzen te verdelen; een award voor de beste student-onderzoekspitch, een award voor een HvA-medewerker met de beste onderzoekspitch en een publieksprijs. De finale vindt plaats op 1 december.