Publicatieprijs voor onderzoek naar gewichtsverlies bij ouderen

17 apr 2015 15:51 | Faculteit Bewegen, Sport en Voeding

​HvA-onderzoeker Amely Verreijen heeft de NASO Publication Prize 2015 gewonnen met haar publicatie over het behoud van spiermassa bij gewichtsverlies. Het onderzoek richtte zich op ouderen die kampen met ernstig overgewicht. Ruim veertig studenten van de opleiding Voeding & Diëtetiek werkten tijdens hun afstudeerfase mee aan het onderzoek van het lectoraat Gewichtsmanagement.

Het effect van eiwitsupplementen

Als mensen afvallen, verliezen zij naast vet ook spiermassa. Dit is onwenselijk, zeker bij ouderen. Verreijen onderzocht of een eiwitsupplement de spiermassa en spierfunctie helpt te behouden tijdens een periode van gewichtsverlies. Tachtig 55-plussers met ernstig overgewicht namen deel aan de studie. Dertien weken lang kregen zij een individueel voedingsadvies in combinatie met voedingsbegeleiding en een driewekelijks krachttrainingsprogramma. Daarnaast kreeg de ene helft van de ouderen een eiwitsupplement en de andere helft een placebosupplement.

Resultaten

Uit het onderzoek bleek dat het eiwitsupplement hielp bij het behoud van spiermassa. Het verschil tussen de interventie-en controlegroep was bijna 1 kg spiermassa. De winnende publicatie van Verrijen verscheen eind vorig jaar in the American Journal of Clinical Nutrition, een wetenschappelijk voedingsjournal met een hoge impactfactor.

NASO Publication Prize

De NASO staat voor de ‘Netherlands Association for Studies of Obesity’. Veel onderzoekers op het gebied van obesitas zijn lid van deze vereniging. De NASO-prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor de beste publicatie van een jonge onderzoeker op het gebied van obesitas.