Staatssecretaris Klijnsma opent HvA-conferentie

'Accounting Lab kan bijdragen aan realisering 125.000 extra banen'

16 apr 2015 11:32 | Afdeling Communicatie

Woensdag 22 april opent staatssecretaris Jetta Klijnsma het samenwerkingsproject Accounting Lab van social enterprise Peer en de Hogeschool van Amsterdam. Bij deze opening besteedt zij aandacht aan sociale ondernemingen die hoogopgeleide arbeidsgehandicapten inzetten of met deze groep willen werken.

Staatssecretaris Klijnsma: ‘Ik geef graag het startsein voor deze samenwerking, omdat dergelijke projecten een wezenlijke bijdrage kunnen leveren aan de 125.000 banen voor mensen met een arbeidsbeperking die de werkgevers hebben toegezegd.'

Kansen voor hoogopgeleiden

Het bedrijfsleven en de overheid gaan zorgen voor 125.000 extra banen voor arbeidsgehandicapten, nu de Tweede Kamer instemt met het wetsvoorstel van de staatssecraris. Deze nieuwe wet geeft voorrang aan mensen met de zwakste positie op de arbeidsmarkt, zoals Wajongers.

Sociale onderneming met hoogopgeleiden

De samenwerking tussen administratiekantoor Peer en de Hogeschool van Amsterdam is een voorbeeld van deze participatie van hoogopgeleide arbeidsgehandicapten. Bij Peer doen boekhouders met een psychische of lichamelijke arbeidsbeperking de administratie en belastingaangiften voor mkb-ondernemers.

De HvA en Peer hebben de handen ineengeslagen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt voor te bereiden op een terugkeer naar die arbeidsmarkt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het virtueel accountantskantoor Arvum Accountants van de HvA.

Lectoren, onderzoekers en stagiairs van de Hogeschool van Amsterdam begeleiden het kantoor en onderzoeken de werkwijze van het bedrijf; zowel de boekhouding als de dienstverlening. Dit resulteert in een rapport dat ook grote organisaties kunnen gebruiken voor een sociaal personeelsbeleid.

Otto Reuchlin, directeur van Peer: “Belangrijk in de samenwerking met de Hogeschool is dat onze medewerkers leren werken met de modernste boekhoudsoftware. Wij lopen mee in het voorste peloton van boekhoudbedrijven.”

Congres

HvA en Peer organiseren rondom de opening op 22 april een congres, waar aandacht wordt besteed aan zowel sociaal ondernemen als aan SBR, de nieuwe verplichte standaard voor het digitaal aanleveren van onder andere jaarrekeningen, kredietaanvragen en belastingaangiften. Een groot aantal sociaal ondernemers is aanwezig, evenals accountants. Zo verbinden de organisatoren innovatie aan scheppen van kansen voor arbeidsgehandicapten.

Bekijk het volledige programma van de conferentie. Neem voor meer informatie contact op met Persvoorlichting HvA: 06-211 56 400, of met Otto Reuchlin, directeur van Peer: or@peeradministratie.nl/ 06-432 89 460. Neem voor meer informatie over de begeleiding door de HvA contact op met projectleider Maarten Noom: m.j.m.noom@hva.nl / 06-51 988 382.