Een huis 3D-printen met bio-based plastics

Hoe 3D-printen met biomaterialen onze carbon footprint verlaagt en de wereld radicaal zal veranderen

5 feb 2015 16:11

Hoe zal 3D-printen onze wereld veranderen? In het nieuwe boek ‘3D Printing with Biomaterials’, introduceren auteurs Ad van Wijk, professor aan de TU Delft, en Iris van Wijk, docent-onderzoeker aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) de manier waarop 3D-printen een duurzame en circulaire economie gaat realiseren met het gebruik van biomaterialen. Aan de hand van een voorbeeld wordt dit toegelicht: het 3D-printen van een huis met bio-based plastics, gemaakt van suikerbiet, vermindert de carbon footprint met meer dan 60%.

Prof. Dr. Ad van Wijk vertelt: “We kunnen duurzame en circulaire producten realiseren door 3D-printen te combineren met biomaterialen. De combinatie van deze innovatieve technologie en nieuwe biomaterialen biedt vele synergetische voordelen.”

Docent-onderzoeker Iris van Wijk: "De materiaalkringloop kan worden gesloten door de printer te voeden met filament op basis van biomateriaal, bijvoorbeeld bio-based plastic. Zo creëren we een duurzame en circulaire economie."

Het boek  ‘3D Printing with Biomaterials’

Het boek beschrijft twee systeeminnovaties die de wereld radicaal zullen veranderen: 3D-printen en biomaterialen. 3D-printen voorkomt materiaal- en energieverspilling doordat er overal, alleen wat er nodig is en op tijd geproduceerd kan worden. Het is al mogelijk om met verschillende materialen te printen zoals metaal, keramiek, zand, synthetisch materiaal en zelfs eten en levende cellen.

Daarnaast wordt in het boek een tweede systeeminnovatie beschreven. Plastics worden nu meestal vervaardigd uit olie, maar kunnen ook worden gemaakt uit natuurlijke grondstoffen zoals suikerbieten en organisch afval. Bio-based plastics kunnen vrijwel geheel de op olie gebaseerde plastics vervangen.

The Green Village en de Hogeschool van Amsterdam doen beide onderzoek naar de toepassing van biomaterialen en 3D-printen. The Green Village is in ontwikkeling op de campus van de TU Delft en brengt wetenschappers, studenten en bedrijven samen om een duurzame en levendige omgeving te creëren waar innovatieve oplossingen worden gevonden voor urgente uitdagingen. De Hogeschool van Amsterdam onderzoekt de toepassingen van bio-based plastics in het onderzoeksprogramma Urban Technology.

Foto:HvA-studenten rondom de bioplotter. Fotograaf: Jean-Pierre Jans

Neem voor meer informatie contact op met dr. Ad van Wijk: a.j.m.vanwijk@tudelft.nl, of met Iris van Wijk, MSc: i.a.e.van.wijk@hva.nl / 06-2180 1008. Of neem contact met Persvoorlichting HvA: T 06 2115 6400/ E persvoorlichting@hva.nl.