Hogeschool van Amsterdam

HvA gaat meest duurzame onderwijsgebouw van Nederland bouwen

8 dec 2014 17:01

Het ontwerp voor het nieuwe onderwijsgebouw van de Hogeschool van Amsterdam aan het Rhijnspoorplein is gehonoreerd met een 4-sterren Nieuwbouw Ontwerpcertificaat van BREEAM-NL. Het is de eerste keer dat een onderwijsgebouw in Nederland zo hoog scoort op het wereldwijde duurzaamheidskenmerk voor gebouwen. Het gebouw komt te staan aan het Rhijnspoorplein in Amsterdam Oost en maakt deel uit van de Amstelcampus.

Nooit eerder kreeg een onderwijsgebouw in Nederland een viersterren-certificaat voor duurzaamheid. De hoge score is behaald doordat er sinds de ontwerpfase sterk is ingezet op duurzaamheid en is gestreefd op een zo hoog mogelijk niveau te voldoen aan de richtlijn Frisse Scholen. Het BREEAM-certificaat voor dit onderwijsgebouw is de verdienste van het projectteam Rhijnspoorgebouw van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) samen met Architectencombinatie Team RSG (Powerhouse Company en Architecten Cie, i.s.m. Mark Koehler Architects), Royal Haskoning DHV, LBP Sight en ABT/BreedID. Het bewijsmateriaal voor de Dutch Green Building Council (DGBC) is gecontroleerd en goedgekeurd door adviesbureau en BREEAM-assessor MAT25.

Het Rhijnspoorgebouw wordt het sluitstuk van de Amstelcampus en wordt in 2018 het nieuwe onderkomen voor met name domein Techniek (nu nog gevestigd in de Leeuwenburg naast het Amstelstation). Kenmerkend aan het Rhijnspoorgebouw is het atrium, dat is verbonden met het ernaast gelegen Theo Thijssenhuis. Deze constructie is een efficiënte ontwerpkeuze om ruimte te creëren en zorgt voor een optimale benutting van het daglicht. Eind 2015 zal naar verwachting de eerste paal de grond ingaan.

BREEAM-NL Nieuwbouw Excellent

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) is wereldwijd de meest gangbare methode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen en te certificeren. Criteria zijn niet alleen energie- en waterverbruik, maar ook o.a. impact op de gezondheid, (omgevings)management, afval, water, landgebruik en ecologie, transport, vervuiling en materialen.

Waarom BREEAM?

De HvA neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en wil naast een gezond klimaat voor student en medewerker ook verbinding maken met de omgeving, en de stad Amsterdam. Daarbij hoort ook de duurzame ontwikkeling van nieuwe en te renoveren onderwijsgebouwen. Op de Amstelcampus zijn al veel duurzame maatregelen gerealiseerd,  zoals renovatie van bestaande panden, zonnepanelen, led-verlichting, solatubes, smart-grid, WKO-opslag, groene daken, energiezuinige liften en join-the-pipe-watertaps.

Atrium van het nog te bouwen gebouw aan het Rhijnspoorplein van de HvA