HvA start Topsport Academie Amsterdam (TAA)

Topsport Academie maakt hoger onderwijs breed toegankelijk voor topsporters

28 okt 2014 10:54

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) maakt hoger onderwijs voortaan breed toegankelijk voor topsporters. Met de oprichting van de Topsport Academie Amsterdam (TAA) met een officiële kick-off op dinsdag 28 oktober, kunnen topsporters voortaan kiezen uit een breed opleidingsaanbod. Daarbij profiteren zij van intensieve ondersteuning en kunnen zij hun studierooster waar mogelijk op maat indelen.

Eerder werd dit maatwerk binnen de HvA alleen aangeboden bij de studie Commerciële Economie binnen de Johan Cruyff University van de HvA.  Topsportstudenten trainen intensief en verblijven vaak in het buitenland. Dit vraagt bijzondere begeleiding, bij voorkeur van docenten die zelf topsportervaring hebben. Met de TAA is de HvA koploper in de combinatie hoger onderwijs en topsportcarrière. De HvA geeft met de TAA invulling aan een landelijk convenant (FLOT) van Hoger onderwijs instellingen en NOC*NSF. Hierdoor krijgen bij de HvA nu al zo’n 200 topsporters de mogelijkheid hun sportloopbaan met hun studie te combineren.

Intensieve individuele begeleiding

De Topsport Academie Amsterdam (TAA) draagt zorg voor intensieve begeleiding voor topsporters. Tijdens de studie krijgt de topsportstudent een persoonlijke studiecoach. Hierdoor wordt het mogelijk de opleiding flexibel te doorlopen en aan te passen aan de wensen van de topsporter. Daarnaast onderhoudt TAA nauw contact met de sportwereld, want ook die heeft een verantwoordelijkheid in de combinatie topsport en studie. Hierbij speelt de samenwerking met het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) Amsterdam een belangrijke rol.

Toetsen en aanwezigheidsplicht

Dennis van Vlaanderen, namens de HvA programmamanager van de TAA: ‘Wij zorgen ervoor dat de topsporter flexibel onderwijs volgt, maar toch volledig aan de kwaliteitseisen van de opleiding voldoet. De Topsport Academie Amsterdam stemt in samenwerking met de opleiding en de sportwereld zo’n 70 tot 80% van de studie goed af op het trainings- en wedstrijdschema van de topsporter.’ Om dit mogelijk te maken dient de sporter samen met de studiecoach een voorstel in bij de examencommissie voor aangepaste aanwezigheidsplicht. Over en weer zijn de verwachtingen daardoor glashelder.

Topsportklassen

Naast individuele begeleiding starten speciale topsportklassen binnen de zes opleidingen aan de HvA waar de meeste topsporters (willen) studeren. Dat zijn onder andere Fysiotherapie, Voeding & Diëtetiek, Sport, Management en Ondernemen en Media, Informatie en Communicatie. Deze topsportklassen worden onder de hoede genomen van een topsportbegeleidingsteam en volgen een aangepast curriculum. Zo is het voor hen bijvoorbeeld mogelijk om met aangepaste onderwijsdagen te werken, of stage te lopen in de zomervakantie. Door de aanwezigheid in dit team van zowel topsportbegeleiders, het decanaat als de examencommissie kunnen knelpunten direct opgelost worden als de sport of studie hierom vraagt.

Beluister de uitzending van BNR Sportzaken waarin Dennis van Vlaanderen in gesprek gaat met Humberto Tan en oud-schaatser Mark Tuitert over TAA.

Marlou van Rhijn, paralympisch atlete, met blades in de startblokken

HvA-studente en paralympisch atlete Marlou van Rhijn. Foto: Jan Maarten Hupkes