Hogeschool van Amsterdam wordt Europees kampioen met waterstofauto

18 mei 2014 22:02 | Afdeling Communicatie

Vanmiddag won de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met de waterstofauto ‘H2A' de Shell Eco-marathon in de categorie Waterstof Prototype met 429 km per kWh, dat is omgerekend 3829 km op 1 liter benzine. Daarmee is de H2A de zuinigste waterstofauto van Europa.

De Eco-marathon is de grootste Europese studentenwedstrijd voor zuinige auto’s. Het is de tweede keer dat de HvA wint met de H2A.

De HvA won het kampioenschap in de categorie Waterstof Prototype. Dat wil zeggen; het voertuig is zo klein en smal mogelijk met daarin de meest innovatieve waterstoftechnologie toegepast. De H2A streed tegen teams uit verschillende Europese landen voor het zuinigheidsrecord. Het is de vierde keer dat de HvA deelneemt aan de Shell Eco-marathon. De auto waarmee de HvA-studenten hebben gewonnen is zo zuinig dat hij de wereld rond zou kunnen rijden voor nog geen 22 euro.

Het geheim

Hoe kan het dat de H2A opnieuw concurrenten als TU Delft achter zich laat? Teamcaptain Marvin van Diemen: 'De H2A is dit jaar slechts 37,5 kilo, dat is ruim vier kilo lichter dan vorig jaar. Onze driver Melissa de Nijs heeft perfect volgens onze strategie gereden. Dat het ontwerp zo goed werkt, komt door de samenwerking van studenten Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Verder hebben we een echte hogeschoolmentaliteit: alles goed doordenken en alleen gecalculeerde risico's nemen. Geen gekkigheid.' De studenten Werktuigbouwkunde hebben mechanisch gesleuteld aan de nieuw ontworpen H2A. De Elektrotechniekstudenten waren verantwoordelijk voor de aandrijving en het systeem met live data logging , waarmee de rest van het team het verbruik kan volgen en met de bestuurder kan communiceren.

Cleanmobility HvA

De H2A is geen comfortabele stadsauto. Teamcaptain Marvin: 'Je ligt helemaal plat, met je voeten tegen het raampje.' Naast de waterstofauto reed de HvA dit jaar daarom voor het eerst mee met het voertuig 'EVA' (Electric Vehicle Amsterdam) in de Urban Klasse, als eerste stap naar het realiseren van een duurzame en energiezuinige stadsauto. EVA is dit jaar zesde geworden in de Urban Klasse. Meer over HvA en Cleanmobility: http://hvacleanmobility.nl

H2A

Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is één van 's werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, techniek en duurzaamheid die jaarlijks wordt gehouden in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Azië. De competitie stimuleert discussie over het vinden van duurzame oplossingen voor het mondiale energievraagstuk. De Shell Eco-marathon 2014 vond dit jaar plaats in Rotterdam van 15 mei t/m 18 mei. Kijk voor meer informatie over de marathon op de website van Shell.

Voor vragen over deelname aan de wedstrijd en de H2A: Marvin van Diemen (teamcaptain H2A) via 06-25027511. Voor overige vragen: T 06 2115 6400 E Persvoorlichting@hva.nl

Resultaten Shell Eco Marathon
Kijk voor alle resultaten op de website van Shell .