Communication and Multimediadesign erkend als ontwerpopleiding

7 mei 2014 15:29 | Afdeling Communicatie

De Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) heeft de negen studies Communication and Multimediadesign (CMD) in Nederland officieel erkend als ontwerpopleidingen. Deze studies kunnen vanaf nu lid worden van de BNO. Tot dusver gold dit alleen voor de ontwerpopleidingen aan kunstacademies en Technische Universiteiten.

De wereld digitaliseert en vraagt om doordachte processen, slimme designs en praktische oplossingen. CMD is een praktische ontwerpopleiding waarbij studenten zich richten op het oplossen van (online) problemen.

Mijlpaal

De opleidingen ervaren de erkenning van BNO als 'een mijlpaal waar ze trots op zijn'. De ontwikkeling kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van CMD. 'BNO is een gerenommeerde organisatie - ook internationaal. Dit kan zeker deuren voor ons openen', zegt Harry Zengerink, opleidingsmanager bij CMD aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Waardevol

Volgens Zengerink van de HvA slaat het oordeel van BNO een brug tussen het onderwijs en de beroepspraktijk. Voor CMD-studenten is de erkenning waardevol. Zij kunnen hulp krijgen bij het opzetten van een eigen bedrijf of kunnen bij BNO terecht voor juridische vraagstukken. Daarnaast komen zij nog meer in contact met de beroepspraktijk en haar ontwerpers. 'Lidmaatschap levert absoluut voordelen op voor de ontwerpcultuur in Nederland', stelt Zengerink.

Donderdag 8 mei zijn het onderwijs, BNO en het bedrijfsleven aanwezig tijdens het ontwerpcongres What Design Can Do .

BNO verenigt en vertegenwoordigt zo'n 2500 individuele Nederlandse ontwerpers en 150 ontwerpbureaus in alle ontwerpdisciplines. De organisatie zet zich in voor de zakelijke, maatschappelijke en culturele belangen van leden. Zij brengt zowel het werk van ontwerpers als het vak nationaal en internationaal actief onder de aandacht. Meer informatie op www.bno.nl .

Nederland telt negen CMD-opleidingen. Studenten leren alles over het ontwerpen van genetwerkte interactieve media. Dit betekent het begrijpen, bedenken en maken van interactieve media zoals bijvoorbeeld websites, mobiele applicaties en interactieve televisie. Meer informatie op www.incmd.nl .

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Harry Zengerink (opleidingsmanager CMD Amsterdam): h.zengerink@hva.nl of Madeleine van Lennep (BNO): madeleine@bno.nl .