Online onderwijsexperiment geslaagd

13 feb 2014 12:19 | Afdeling Communicatie

Goed onderwijs is niet afhankelijk van plaats en tijd. Die conclusie trekken docentcoaches van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Tijdens de vierde editie van het project Students in Motion (SIM) gaven 80 docentcoaches ruim 2.000 studenten op hetzelfde moment feedback via Google Hangouts.

Bij wijze van een online experiment verzamelden de coaches zich op 7 februari in de hoorcollegezaal van het Amsterdamse Benno Premselahuis. Studenten verschenen in pyjama voor de webcam of hoorden hun coach aan vanaf de bank. Binnen twee uur waren alle studenten van feedback voorzien. Een geslaagd experiment, volgens bedenker Sander Hartog. Collega en docent Dirk Paul Flach begeleidde de Hangouts tijdens SIM en hoopt dat de positieve ervaring aanleiding is om meer met Hangouts te doen in het onderwijs.

Laagdrempelig 'Google Hangouts is voor de meeste mensen makkelijk te gebruiken. Je hoeft geen technische achtergrond te hebben', legt Flach uit. Om gebruik van de tool laagdrempelig te houden, is een handleiding gemaakt. De nieuwe manier van lesgeven biedt docenten en leerlingen de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen zonder fysiek aanwezig te zijn. Wanneer de student een buitenlandse stage volgt of bezig is met afstuderen, is virtueel contact een welkome oplossing.

Filmpje De Hogeschool van Amsterdam dankt de Waag Society en de gemeente Amsterdam voor hun medewerking aan Students in Motion 2014. Bekijk het filmpje over deze samenwerking.

Over SIM Project SIM ging op 3 februari 2014 voor de vierde keer van start. Tijdens SIM werken eerstejaarsstudenten van verschillende disciplines (Fashion, ICT, Media en Communicatie, Mediadesign) samen en maken zij kennis met innovatief onderwijs, de creatieve industrie en de stad Amsterdam. Meer informatie, foto's en video's over Students in Motion 2014 is te vinden op www.studentsinmotion.nl en Facebook .