2000 studenten doen mee aan online onderwijsexperiment

27 jan 2014 13:14 | Afdeling Communicatie

Online onderwijs heeft de toekomst. Maar hoe begeleid je studenten als ze fysiek niet aanwezig zijn? Tijdens de vierde editie van Students in Motion experimenteert de Hogeschool van Amsterdam (HvA) met de grootste virtuele klas ter wereld.

Op vrijdag 7 februari voorzien tachtig coaches vanuit de Leeuwenburg ruim tweeduizend eerstejaarsstudenten op afstand, via een live verbinding, van feedback en commentaar.

Dit onderwijsexperiment maakt deel uit van Students in Motion (SIM), een jaarlijks project dat een week duurt, waarbij eerstejaars HvA-studenten van verschillende disciplines een mobiele applicatie ontwikkelen voor bezoekers van Amsterdam. Op 3 februari 2014 geeft wethouder Pieter Hilhorst het startsein tijdens de kick-off van het project in de Heineken Music Hall.

Apps maken met 'open data'

Ook dit jaar bestormen tweeduizend studenten opnieuw de stad voor het bedenken van een app. Elk studententeam krijgt een wijk toegewezen en trekt de buurt in om te ontdekken waaraan behoefte is. De app kan elke vorm krijgen, maar moet gebruik maken van 'open data'. Dit is data die vrij beschikbaar is voor derden, zoals de gegevens van de GVB, musea, etc. De studenten gebruiken de open data om de apps te vullen. Deze data wordt geleverd door de gemeente Amsterdam.

Eén app wint

Elk team pitcht aan het einde van de week een concept voor de jury, die de beste app voor Amsterdam kiest. De winnaars krijgen de kans om hun app daadwerkelijk te ontwikkelen samen met Waag Society .

Figure running

De studenten maken niet alleen gebruik van open data, maar gaan zelf ook data genereren voor een app. Door middel van figure running , het lopen van figuren in de wijk, halen zij data op voor de gezondheidsapp SIM SENSEI City Runner, die speciaal gemaakt is voor Students in Motion. SIM SENSEI City Runner is straks te downloaden en stimuleert mensen om te bewegen door figuren te lopen.

Met de SIM SENSEI City Runner-app kun je hardlopen in de stad en tegelijkertijd bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Mensen die de City Runner-app inschakelen, genereren bewegingsdata die gebruikt wordt om te bepalen hoe mensen hardlopen in de stad en hoe ze zich daarbij voelen.

De City Runner-app is speciaal voor Students in Motion (SIM) ontwikkeld door het COMMIT project SENSEI, het Amsterdam Creative Industries Centre of Expertise project Sense in the City en het CitySDK project. Drie onderzoeksprojecten van het lectoraat Digital Life, onderdeel van Kenniscentrum CREATE-IT (HvA). Lees meer over het onderzoek en de app SENSEI City Runner .

Appen

Creatieve industrie en Amsterdam

Project SIM maakt deel uit van het onderwijsprogramma bij HvA Media, Creatie en Informatie. Dit domein leidt studenten op tot professionals in de creatieve industrie. Tijdens SIM werken eerstejaarsstudenten van verschillende disciplines (Fashion, ICT, Media en Communicatie, Mediadesign) samen en maken zij kennis met innovatief onderwijs, de creatieve industrie en de stad Amsterdam. De HvA werkt tijdens SIM nauw samen met de Waag Society.

SIM vindt in 2014 voor de vierde keer plaats van 3 tot en met 7 februari 2014. Informatie is te volgen via www.studentsinmotion.nl , @hvasim en Facebook .

Neem voor meer informatie contact op met Sander Hartog, projectleider SIM via 06-21156126 en s.hartog@hva.nl en/of met Annemarie van Lankveld, hoofd communicatie DMCI via 06-57593762 en j.l.m.van.lankveld@hva.nl .