Student HvA ontwerpt Prinsjesdaghoed Jet Bussemaker

5 sep 2013 09:27 | Afdeling Communicatie

Jet Bussemaker kreeg bij haar vertrek als collegelid bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een bijzonder cadeau aangeboden: een unieke hoed die speciaal voor de minister wordt ontworpen en met Prinsjesdag wordt gedragen. Deze eerste keer is de hoed ontworpen en gemaakt door HvA-student Sebastian Pleus. Hoedenmaakster Evelien Gentis-Smit (Eudia) ondersteunde in het proces met advies en het beschikbaar stellen van haar atelier. Pleus studeert International Fashion & Design bij het AMFI-Amsterdam Fashion Institute, de modeopleiding van de HvA. Op woensdag 4 september is de hoed aan minister Bussemaker overhandigd.

De Prinsjesdaghoed voor Jet Bussemaker, ontworpen door een AMFI-student, wordt een jaarlijkse traditie, vertelt HvA-rector Huib de Jong bij de overhandiging. 'We zijn niet alleen trots op het resultaat; dit is een prachtig voorbeeld van een inspirerende samenwerking tussen onze studenten en de Amsterdamse creatieve industrie. Dit is de HvA ten voeten uit.'

Ook Minister Bussemaker is over het initiatief te spreken: 'AMFI toont hiermee de kracht van de creatieve industrie. Met dit soort initiatieven doe je aan talentontwikkeling en win je tegelijkertijd draagvlak in de samenleving. Maar net zo belangrijk is dat Sebastian en Evelien met hun creatie de wereld weer een beetje mooier hebben gemaakt.'

Jaren twintig-hoed

Pleus is geselecteerd vanwege zijn talent en zijn passie voor mode. Tijdens het ontwerpproces verbleef de student in Londen voor zijn stage bij McQ by Alexander McQueen. Hij raakte geïnspireerd door Engelse hoeden uit de jaren twintig, schuin op het hoofd gedragen. Hij ontwierp een elegant en klassiek tulbandmodel met blauwtinten en lichte materialen. Pleus: 'Britse vrouwen in de jaren twintig waren onafhankelijk en vrij en namen denkbeelden over die in die tijd juist typerend waren voor mannen. Minister Bussemaker werkt in een omgeving met voornamelijk mannelijke collega's. Zij is een sterke vrouw die haar mening durft te geven. Dat is wat ik zag. Een rolmodel van een moderne, onafhankelijke minister die mij deed denken aan de sterke iconen uit de jaren twintig.' Gentis-Smit vertelt dat er logica in een hoed moet zitten. 'De lijnen moeten vloeiend zijn, zonder al te veel tierelantijnen. De basis is gemaakt van sisal, de stroken om de hoed van sinamay (bananenplantweefsel) en een zwarte struisvogelveer als eyecatcher', aldus Gentis-Smit.