Symposium over digitale recherche

9 apr 2013 14:56 | Afdeling Communicatie

De hoeveelheid digitaal bewijs in recherchezaken groeit exponentieel. Smartphones, e-mails en social media leveren een schat aan informatie voor het opsporen van fraude, faillissementen en omkopingen. Maar de explosie aan data groeit forensisch experts boven het hoofd. Hoe kunnen we slimmer zoeken? Het symposium E-Discovery van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) staat op woensdag 24 april in het teken van kunstmatige intelligentie en automatisering; een actueel onderwerp bij de Nederlandse politie en recherche. Opsporingsdiensten, rechercheurs en vooraanstaande experts belichten tijdens het symposium de nieuwste zoektechnieken.

'Slimmer zoeken met minder mankracht'

Digitale sporen: van moord tot fraude

Op het symposium worden niet alleen de nieuwste zoektechnieken onthuld, maar wordt ook besproken hoe digitaal bewijs gebruikt kan worden bij moordzaken en hoe smartphones als belangrijke bron van informatie dienen. Een van de sprekers is HvA-lector Forensisch Onderzoek Christianne de Poot, die vanuit haar ervaring bij de Politieacademie en bij het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het Ministerie van Veiligheid en Justitie huidige opsporingsprocessen en verbeterpunten toelicht.

Slimmer zoeken

Dagvoorzitter is Hans Henseler, partner bij cybersecuritybedrijf Fox-IT, lector E-Discovery aan de HvA en grondlegger van forensisch computeronderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut. Henseler licht toe: 'Het lectoraat is vorig jaar gestart met het grootschalige onderzoek Semantic Search in E-Discovery in samenwerking met onder andere de Universiteit van Amsterdam (UvA). We onderzoeken hoe experts slimmer kunnen zoeken en hoe zij daarbij geavanceerde computerprogramma's kunnen gebruiken, die de context doorzien. We werken samen met onderzoekers in andere landen, zoals de VS, en passen nieuwe technieken toe in de Nederlandse situatie. Het symposium is voor zowel onderzoekers, bedrijven als studenten interessant om op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.'

Voor wie?

Het symposium is bedoeld voor een breed publiek vanuit politie, opsporingsdiensten, advocatuur, bedrijfsleven, hogescholen en universiteiten. Kosten deelname: €50 (studenten €7,50). Meld je aan via de website.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het lectoraat E-Discovery, contactpersoon: Hans Henseler, tel.: 06-24822200 of e-mail: j.henseler@hva.nl ,of persvoorlichting Hogeschool van Amsterdam via persvoorlichting@hva.nl / 020 - 595 32 62.

Meer informatie over programma en informatiemarkt: www.hva.nl/e-discovery .