Conferentie The Unbound Book: lezen en uitgeven in het digitale tijdperk

16 mei 2011 15:49 | Afdeling Communicatie

Conferentie The Unbound Book: lezen en uitgeven in het digitale tijdperk Van 19 tot en met 21 mei staat in Amsterdam en Den Haag The Unbound Book (het ongebonden boek) in de spotlights. Met paneldiscussies, lezingen, workshops en een Wikipedia-boekpresentatie brengen de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Leiden schrijvers, bibliothecarissen, uitgevers, mediatheoretici en ontwerpers bij elkaar om samen de nieuwe rollen binnen het veranderende medialandschap te benoemen.

19 mei 2011 Workshops: Hogeschool van Amsterdam, Rhijnspoorplein 1, Amsterdam 20 mei 2011 Conferentiedag 1: Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag 21 mei 2011 Conferentiedag 2: Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokskade 143, Amsterdam

Het algemene begrip van wat een boek is, is gebaseerd op een eeuwenlange ervaring met de drukpers. Dit begrip is hard toe aan herziening. Het boek wordt ongebonden in de dubbele betekenis van het woord: het wordt bevrijd van het traditionele bindwerk van het gedrukte boekdeel én het maakt zich los van de beperkingen van de traditionele tekst. De hedendaagse multimediale inhoud en online vormen van auteurschap bieden totaal nieuwe vergezichten voor boekachtige functies en vormen. Niettemin moeten wij ook onderzoeken hoe de unieke vitale functies van gedrukt materiaal behouden kunnen worden.

Temidden van de rijkdom van spannende nieuwe technische mogelijkheden staat het boek nu wat eenzaam te wachten op een herdefinitie. Kritische culturele krachten moeten zich hard maken om nieuwe modellen te ontwerpen en te ontwikkelen voor zowel lezen, schrijven en uitgeven. Het hele concept "Boek" moet heruitgevonden worden.

Sprekers die ingaan op de ontwikkelingen rondom The Unbound Book zijn onder meer: Arianne Baggerman (University of Amsterdam), Joost Kircz (Hogeschool van Amsterdam), Suzanne Holtzer (De Bezige Bij publishers, NL), Femke Snelting (Open Source Publishing, Brussels), Nicholas Spice (London Review of Books), Bob Stein (Institute for the Future of the Book, NY), Simon Worthington (Mute Magazine, London), and more.

Het volledige programma staat op: www.e-boekenstad.nl/unbound . Tickets zijn ook online te koop via: http://e-boekenstad.nl/unbound/index.php/tickets/ . Onderzoekers, docenten en studenten krijgen bovendien korting.

The Unbound Book is een gezamenlijk initiatief van CREATE-IT applied research van de Hogeschool van Amsterdam, de groep Book and Digital Media Studies van de Universiteit Leiden, en het Institute of Network Cultures.