Folia: HvA-studente Anita Abaisa is vrouw van het jaar

14 dec 2016 08:35 | Afdeling Communicatie

HvA-studente toegepaste Psychologie Anita Abaisa is door het tijdschrift Folia uitgeroepen tot Folia’s m/v van het jaar. Bij de bekendmaking prees hoofdredacteur Altan Erdogan winnares Abaisa gisteravond bij de bekendmaking voor haar inzet voor de positie van de donkere vrouw in Amsterdam en Nederland.

Facebookgroep

Abaisa begon ruim een jaar geleden een facebookgroep, genaamd Black Ladies Talk. Doel van dat platform is om donkere vrouwen, die vaak te maken hebben met racisme, de gelegenheid te geven om met elkaar te praten over hun ervaringen met racisme. Inmiddels telt Black Ladies Talk meer dan tienduizend leden. Eerder dit jaar vertelde Abaisa aan HvA.nl dat via het platform donkere vrouwen ervaringen uitwisselen, mentale barrières overwinnen en elkaar verder helpen bij persoonlijke en professionele ontwikkeling. “Het heeft”, aldus Abaisa, "geleid tot een netwerk van verbinding waarin er erkenning van en waardering voor elkaar is. We voeren soms ook moeilijke discussies over bijvoorbeeld racisme, maar altijd met respect voor elkaar.”

Anita Abaisa juicht als ze wordt uitgeroepen tot Folia's Vrouw van het Jaar

Anita Abaisa naast de nummer twee, ex-CvB-lid Hans Amman. Foto: Daniël Rommens

Tweede keer

Het is de tweede keer dat Abaisa een prijs wint met haar platform Black Ladies Talk. Eerder dit jaar kreeg zij voor ditzelfde initiatief als de ECHO-Award Hbo 2016. Deze stimuleringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de veelbelovendste hbo-student met niet-westerse achtergrond, die een bijzondere maatschappelijke bijdrage heeft geleverd ten gunste van de multiculturele samenleving. Net als Folia prees de jury van de ECHO Award Hbo 2016 de indrukwekkende manier waarop Anita Abaisa mensen, in dit geval zwarte vrouwen, via social media bij elkaar brengt, vanuit de maatschappelijke drive om mensen te verbinden en vond haar ‘tomeloze energie en authenticiteit’ aanstekelijk.

Folia had in totaal 10 mannen en vrouwen, afkomstig uit zowel de Universiteit van Amsterdam als de Hogeschool van Amsterdam, genomineerd voor de titel Folia’s m/v 2016. Op plek twee eindigde UvA/HvA-bestuurder Hans Amman. Plek drie was voor HvA-studente Parikhan Ibrahim.