'Levend wezen' bewoont lantaarnpaal Amsterdam Light Festival

HvA- en AHK-studenten maakten samen lichtkunstwerk 'Translucent'

19 dec 2016 09:00 | Afdeling Communicatie

Eén lantaarnpaal in Amsterdam is anders is dan alle andere. Deze lantaarnpaal lijkt bediend en aangestoken te worden door een lichtje dat erin huist, dat bovendien reageert op voorbijgangers. Dit lichtkunstwerk, genaamd Translucent, is een van de laatste objecten op de route van het Amsterdam Light Festival en staat op het Mr. Visserplein. Translucent is gemaakt door drie studenten van de Breitner Academie (AHK) en twee ICT-studenten van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

De studenten van de Breitner Academie bedachten het concept voor het lichtkunstwerk Translucent. De ICT-studenten van de HvA waren verantwoordelijk voor de technologische uitwerking.

Lantaarnpaal wordt aangestoken

De lantaarnpaal Translucent lijkt overdag een doodnormale lantaarnpaal. Maar ’s avonds, op het moment dat de duizenden lantaarnpalen in Amsterdam aangaan, lijkt deze paal te worden ontstoken door een lichtje dat erin beweegt. Dit lichtje stijgt langzaam naar boven, en doet vervolgens -als het ware- het grote licht bovenin de paal aan.

Gekleurde ledlampjes in lantaarnpaal Translucent

‘Lichtwezen’

Als voorbijgangers dichterbijkomen, reageert het ‘lichtwezen’ hierop. Zo begint het druk heen en weer te schieten als er veel mensen om de transparante lantaarnpaal staan. Hoe vaker het lichtje gedurende de dag aandacht krijgt van toeschouwers, hoe groter het wordt. Het lichtje volgt ook de richting van degene die ervoor staat, en wekt zo de indruk dat het contact legt met de toeschouwer.

3800 ledlampjes

Dit is althans het verhaal, de indruk die de toeschouwer meekrijgt. In feite zitten aan de binnenkant van deze paal meer dan 3800 ledlampjes, die reageren op de input vanuit sensoren onderin. De ICT-studenten van de HvA legden in programmeertaal vast hoe de ledlampjes op deze verschillende signalen reageren. Zo kan het dat het lichtje bijvoorbeeld omhoog zweeft als iemand naderbij komt, of dat bepaalde kleuren aangaan bij een bepaalde beweging.

Het is echter de bedoeling dat de technologie erachter niet op het eerste gezicht opvalt, zegt studente Verena Hall van de Breitneracademie/ AHK: ‘Als kunstenaars willen we mensen toch vooral in het sprookje, het esthetische meevoeren.’

Studenten programmeren in het donker voor lichtkunstwerk Translucent

Olielampen

Verena vertelt wat het ‘sprookje’ is, dat de studenten met Translucent willen opwekken: ‘Vroeger was er iemand die de olielampen in alle lantaarnpalen aanstak. Tegenwoordig gaan de duizenden lantaarnpalen in Amsterdam automatisch aan als het donker wordt, en valt dit mensen nauwelijks meer op. Door de indruk te wekken dat er iets levends in de paal zit, willen we dat mensen het bijzondere weer gaan zien van het feit dat het licht aangaat.’

Schijn van leven

Achter het kunstwerk Translucent zit ook een andere gedachte: de suggestie van leven aanbrengen in een technologisch object. Een actueel thema: ‘Met de voortschrijdende techniek van bijvoorbeeld artificiële intelligentie, krijgen mensen soms de indruk dat ze echt in contact staan met een robot of device, terwijl dit natuurlijk niet echt leeft. We zochten daarom voor Translucent naar wat maakt dat je de indruk krijgt dat iets leeft; zoals interactie.’ Translucent verbeeldt dus dit grensgebied tussen slimme technologie en leven.

Translucent is te zien in de Illuminade, de wandelroute van de 5e editie van het Amsterdam Light Festival. Deze loopt van 15 december 2016 t/m 22 januari 2017. Het lichtkunstwerk Translucent blijft vier jaar staan op het Mr. Visserplein.

Studenten werken buiten aan elektronica Translucent

De lantaarnpaal moet op het eerste gezicht zo normaal mogelijk ogen. De studenten werden dan ook zes keer door de politie aangesproken toen ze de elektronica onderin aan het verbinden waren.

Meer informatie

Translucent is gemaakt door Teun de Boer, Hanna Betsema en Verena Hall (Breitner Academie) en François Bisschop en Maurice Keetman (HvA) in samenwerking met het ArTechLAB en het Citizen Data Lab van het Amsterdam Creative Industries Network (samenwerking HvA, AHK en Inholland).

Neem voor meer informatie contact op met Verena Hall, student van de Breitner Academie (AHK): verena.hall@student.ahk.nl

Lantaarnpaal Translucent voor Filmacademy
Student Breitner Academie houdt lichtgevend onderdeel van Translucent vast

Studente Verena Hall van de Breitner Academie (AHK)