Voeding en Diëtetiek-studente wint Jan Wolf scriptieprijs

25 jan 2016 12:51 | Afdeling Communicatie

Voeding en Diëtetiek studente Fay Mensink won onlangs de Jan Wolf bachelorprijs voor haar afstudeerscriptie ‘Rooffood. Groenten uit Amsterdam’. Rooffood is een kweeksysteem voor het houden van groenten op het dak.

Fay onderzocht of het systeem van het bedrijf GrowDownTown voldoende groente kan produceren om alle inwoners van Amsterdam in hun behoefte te voorzien.

Uit haar onderzoek bleek dat dit mogelijk is als men rekening houdt met het totaal aantal vierkante meters geschikt plat dakoppervlak. Het verbouwen van groenten op daken biedt naast voedselvoorziening veel andere voordelen voor de stad. Denk aan de verbetering van het binnenstedelijk klimaat en het verminderen van de druk op de riolen. Voor de daadwerkelijke toepassing en haalbaarheid van het kweeksysteem is aanvullend onderzoek nodig.

Ook de vorige editie van de Jan Wolf scriptieprijs werd gewonnen door studenten van de HvA-opleiding Voeding & Diëtetiek. Lisa Arkenbout en Katharina Prause onderzochten de regionale initiatieven die de voedselketen verkorten met producten van lokale producenten.

Jan Wolf scriptieprijs
De scriptieprijs is ingesteld ter herinnering aan Jan Wolf, de in 2009 overleden eerste voorzitter van de vereniging Slow Food Nederland. Sindsdien wordt de prijs jaarlijks toegekend aan de auteurs van een Nederlandse hogeschool of universiteit die de beste bijdrage leveren aan de kennisopbouw rond ‘lekker, puur en eerlijk voedsel’ en daarmee aan het gedachtegoed van Slow Food.

Download de scriptie ‘Rooffood. Groenten uit Amsterdam’ via de site van Slow Food.