Verzekeraar a.s.r. en Citizen Data Lab gaan samenwerken

22 jan 2016 13:07 | Afdeling Communicatie

Verzekeraar a.s.r. gaat kennis van het Citizen Data Lab op het gebied van data-analyse inzetten om de klantbeleving te verbeteren. Hiervoor tekenden beide partijen onlangs een samenwerkingscontract. Het Citizen Data Lab is onderdeel van het Amsterdam Creative Industries Network en verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam.

De studenten gaan elk kwartaal een project verzorgen op het gebied van Citizen Empowerment voor a.s.r. Citizen Empowerment is het onderzoeksthema van het Citizen Data Lab en gaat over het creëren van inzichten over mensen. Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van datamining en diepte-interviews. Het kan dan gaan om klanten van een bedrijf, maar ook om inwoners van een stedelijke omgeving. Met de verkregen inzichten kan a.s.r.  zijn service en diensten beter aan de huidige behoeften van de klant aanpassen.

Lichtobject

Een voorbeeld van een project is een lichtobject waarmee a.s.r. intern de klantervaring voor alle medewerkers zichtbaar maakt. Dit lichtobject gaat van afdeling naar afdeling zodat alle medewerkers kunnen zien hoe tevreden klanten over hen zijn. Verder heeft het lab geholpen een dashboard te bouwen voor ‘big data’. Labcoördinator Wouter Meys: ‘We maken analyses op basis van een groot aantal verzamelde gegevens. Dat doen we uiteraard wel geanonimiseerd. We kunnen niet zien dat mevrouw Jansen uit Utrecht niet tevreden is over haar autoverzekering. Wel kunnen we er op deze manier voor zorgen dat we inzicht krijgen in hoe klanten denken over a.s.r.’

lichtobject

Over Citizen Data Lab

Het lab is verbonden aan het Amsterdam Creative Industries Network (ACIN): het landelijke talent-, kennis- en businessnetwerk voor de creatieve industrie en ICT-sector. ACIN is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en Hogeschool Inholland.