Onderzoekers Marion Smit en Kitty Deesker winnen Research Award

2 dec 2015 16:10 | Afdeling Communicatie

Welke docent en student pitchen het meest aansprekende onderzoek van de HvA? Dat is de uitdaging tijdens de jaarlijkse HvA Research Award. Een volle zaal en de jury onder leiding van wethouder Kajsa Ollongren kozen gisteren de winnaars van 2015. Onderzoeker Marion Smit (DEM) ontving zowel de publieksprijs als de docentenprijs voor haar presentatie over morele moed in finance. Oud-AMFI-studente Kitty Deesker pakte de zaal in met haar onderzoek naar nieuwe maatvoering, waardoor vrouwen hun spijkerbroek beter passen, en won de prijs voor student-onderzoekers.

‘De jury heeft het enorm moeilijk gehad, want alle presentaties waren bovengemiddeld,’ zegt juryvoorzitter Kajsa Ollongren wanneer zij de docent-winnaar bekendmaakt. ‘Er was echter één onderzoek waarvan wij juryleden zo onder de indruk zijn, dat het gewoon moet winnen. Dit onderzoek hebben we langs een extra meetlat gelegd, namelijk de meetlat van Joris Luyendijk. Het onderzoek is origineel en er is discussie over mogelijk. Marion Smit wint met haar onderzoek naar morele moed!’ Dat Smit overtuigde met haar pitch, blijkt ook uit de publieksprijs, die zij even later nog ontvangt.

Marion Smit met presentator bij Research Award

Morele moed

Marion Smit (onderzoeker bij kenniscentrum Carem) had even daarvoor de zaal verrast met de vraag: ‘Wie van u heeft weleens morele moed laten zien? Dat wil zeggen: handelen vanuit je principes in een omgeving die je als bedreigend ervaart.’ Niet zoveel mensen staken hun hand op, en dat is niet verwonderlijk, aldus Smit: het is moeilijk ook daadwerkelijk moedig te handelen wanneer er een bepaalde bedrijfscultuur heerst. We zijn bang, want hoe reageert je collega, of die dominante leidinggevende wanneer je anders handelt dan ‘zo doen wij dat’?  Morele moed heeft ook te maken met nee zeggen: ‘Zoals nee, een Maserati past niet binnen onze dienstregeling,’ grapt Smit. Smit onderzoekt morele moed onder business controllers, en brengt daarvoor o.a. instituties in kaart en narratieven, de verhalen die deze financials haar vertellen. Zij werkt er daarnaast aan om het vak ethiek   onderdeel te maken van het curriculum voor economiestudenten, om hun meer morele moed bij te brengen.

Kitty Deesker staat op uit haar stoel om prijs te ontvangen

Perfecte pasvorm een stapje dichterbij

Oud-AMFI-student Kitty Deesker krijgt van de jury de prijs voor de beste student-onderzoeker van de Research Award. Kitty presenteerde haar onderzoek naar een nieuw maatvoeringssysteem, dat zoveel mogelijk vrouwen een passende spijkerbroek biedt. Uit Kitty’s analyse van de huidige maten, blijkt dat kleding vaak slecht past. Dit zorgt voor onzekere vrouwen in het pashokje, een grote berg kleding die in de uitverkoop belandt, en, nog erger: zo’n 30% van deze kleding wordt uiteindelijk weggegooid en verbrand. Een enorme verspilling van geld en materiaal.

Kitty maakte een nieuw maatvoeringssysteem voor spijkerbroeken, dat uitgaat van de heupomvang en de kruishoogte (in plaats van tailleomvang en binnenbeenlengte). Ze ontwikkelde dit op basis van zo‘n 120 3D-bodyscans van medestudenten. Uit een grote analyse bleek haar nieuwe systeem vervolgens veel beter te passen. ‘Het is een stapje in de goede richting, want wat hebben we aan mooie kleding als het helemaal niet past!’

Juryvoorzitter Kajsa Ollongren: ‘Kitty heeft niet alleen gewonnen vanwege haar vlotte presentatie, maar ook zien we in dit onderzoek het belang voor denimstad Amsterdam. Daarnaast is het heel herkenbaar: heel Nederland wil een passende spijkerbroek.'

Kitty Deesker neemt prijs Research Award in ontvangst

De drie overige student-finalisten waren ook veelbelovend: studentes Thirza de Graaf en Sanne Kapinga (DG) vertelden over het belang van familieparticipatie in de perioperatieve zorg, waardoor herstel verbetert en minder complicaties optreden. Sanne Deckwitz (DOO) nam de zaal mee in haar methode om leerlingen in de wiskundeles te motiveren, door hen meer te leren over de geschiedenis van de wiskunde. En studenten Anton Teeuw / Jasper Rabenort (DT) vertelden over hun onderneming Pamoja Housing in biobased gevelmateriaal; zij upcyclen resten van maïsplanten tot gevelmateriaal, wat gebruikt kan worden in ontwikkelingslanden.

Naast winnares Marion Smit pitchten ook drie andere docent-finalisten hun onderzoek. Angelo Richardson (DBSV) pitchte het onderzoek MATCH, waarbij atleten beter worden gemonitord om blessures te voorkomen. Nazli Cila (DMCI) presenteerde het project Kijk! Een gezonde wijk, waarbij buurtbewoners zelf hun leefomgeving monitoren en verbeteren. Pauline Goense (DMR) pitchte ‘Wie helpt de hulpverlener?’, een onderzoek om hulpverleners in de jeugdzorg te professionaliseren met o.a. videofeedback.

De jury bestond naast  loco-burgemeester en wethouder Economie Kajsa Ollongren (lette op meerwaarde voor de stad/maatschappij) uit Jean Tillie, domeinvoorzitter DMR (lette op onderzoekskwaliteit), Marry de Gaay-Fortman, directeur VNO-NCW Amsterdam (lette op meerwaarde voor het bedrijfsleven/werkveld), Linde de Nie, bestuursvoorzitter Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ( meerwaarde voor het onderwijs) en Paul Helbing, directeur Communicatie HvA (presentatie).