HvA-onderzoek ontvangt 5 ton subsidie 'Research Through Design'

24 nov 2015 11:00 | Afdeling Communicatie

Twee onderzoeken, van de HvA-lectoren Hein Daanen (lector Fashion Research & Technology en van Jeroen Kluck (lector water in en om de stad), hebben in totaal vijf ton aan subsidie gehonoreerd gekregen uit het onderzoeksprogramma ‘Research Through Design’. Dit programma investeert in totaal 2,6 miljoen in negen onderzoeken op het gebied van architectuur, mode en industrieel ontwerp.

Hein Daanen in zijn werkkamer

Lector Hein Daanen

Lector Jeroen Kluck sleutel aan mobiel weerstation

Lector Jeroen Kluck

Prof. dr. Hein Daanen doet samen met prof. dr. Kaspar Jansen van de Technische Universiteit Delft onderzoek naar kleding die de lichaamstemperatuur meet en op peil houdt onder de titel Smart clothing for thermal control of the human body. Het behoud van lichaamstemperatuur is van belang voor mensen die werken in extreme hitte (ebola-verzorgers of staalarbeiders), extreme kou of snel wisselde temperaturen (heftruckchauffeurs die binnen en buiten werken). Voor dit onderzoek krijgen de HvA en de TU Delft zo'n € 175.000 subsidie van Research through Design.

Grachten, kanalen en meren in de stad kunnen in warme weersomstandigheden ’s nachts verder opwarmen. Dat is te voorkomen met zorgvuldig stedelijk ontwerp, maar hoe precies is nog niet duidelijk. Dr. Jeroen Kluck doet dit onderzoek samen met dr. Sandra Lenzholzer van Wageningen Universiteit & Researchcentrum. Zij onderzoeken welke ontwerpen van stedelijk oppervlaktewater de juist verkoeling geven. Onderzoekers maken modellen van stedelijk oppervlaktewater en omgevingsfactoren die de verkoeling kunnen beïnvloeden, zoals bomen. Daarmee worden niet alleen de verkoelend effecten van het ontwerp getest maar ook de esthetische indruk die ze maken. Ook wordt duidelijk welke functionele aspecten erbij komen kijken. Het onderzoek is getiteld Really cooling water bodies in cities. Jeroen Kluck en zijn mede-onderzoekers krijgen voor dit onderzoek ongeveer €325.000 subsidie.

Research Through Design is een gezamenlijk initiatief van Technologiestichting STW, NWO Geesteswetenschappen en Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Beide onderzoeken van de HvA i.s.m. TU Delft en Universiteit Wageningen hebben een looptijd van twee jaar.