MATCH-project van de HvA genomineerd voor RAAK Award

30 sep 2015 17:02 | Afdeling Communicatie

De kosten voor blessures rijzen de pan uit: het kost de maatschappij jaarlijks zo’n 1,2 miljard euro, meer nog dan verkeersongevallen. Het onderzoeksproject “Monitoring Athletes, Trainers, Coaches and Health professionals” (MATCH) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) koppelt verschillende informatiebronnen over sporters en hun begeleiders aan elkaar, om zo het aantal blessures terug te dringen. Het project is nu genomineerd voor de RAAK Award voor praktijkgericht onderzoek.

HvA-onderzoeker bevestigt sensor aan arm voetbalster

In totaal zijn tien projecten van hogescholen genomineerd voor de RAAK Award 2015, die jaarlijks wordt uitgereikt door Stichting Innovatie Alliantie (SIA). Dit jaar worden de RAAK-awards voor de vijfde keer uitgereikt tijdens het SIA-Congres van Stichting Innovatie Alliantie op 10 december.

Sportblessures: een stijgend probleem

Het aantal sportblessures in Nederland stijgt sterk; het afgelopen jaar liepen Nederlanders zo’n 4,7 miljoen sportblessures op. Hoe kan het dat (top)sporters zo vaak blessures oplopen? ‘Dat heeft alles te maken met de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid van de sporters. Om deze balans goed te kunnen vinden is betere monitoring cruciaal’, zegt HvA-lector Sportzorg Janine Stubbe, die samen met HvA-promovendus Angelo Richardson het genomineerde MATCH-project leidt. In het MATCH-project werken onderzoekers samen met onder andere fysiotherapeuten, sportartsen, coaches en sporters, om de gezondheid van sporters beter te monitoren en zo blessures te voorkomen.

Onderzoeker voert meting uit bij sporter

Het belang van monitoren

De monitoring van sporters, zegt Stubbe, schoot eerder tekort: ‘De verschillende professionals, zoals de sportarts of de fysio, houden zich ieder met hun eigen vakgebied bezig, maar hebben geen totaaloverzicht van wat er met de sporter gebeurt. Zo kan het gebeuren dat een fysiotherapeut net een zware behandeling heeft gegeven, terwijl de coach van niets weet. In het MATCH-project verzamelen we al deze verschillende gegevens rondom de gezondheid van de sporter en rondom de trainingen. Embedded scientists hebben het overzicht over al deze data, en kunnen verbanden leggen tussen de klachten en de verrichte trainingsarbeid, en koppelen die vervolgens terug aan al deze partijen.’

Informatie uit sensoren, apps, en vragenlijsten

Welke informatie wordt allemaal verzameld in het MATCH project? Ten eerste worden vragenlijsten afgenomen onder de sporters en de professionals. De sporter kan daarin bijvoorbeeld aangeven hoe fit hij of zij zich voelt. Die informatie wordt gekoppeld aan andere data uit sensoren en uit apps. Bijvoorbeeld het schotpercentage van een bepaalde speler, of de resultaten van een hartslagmeting. Door al deze data naast elkaar te houden, signaleren de onderzoekers sneller of de sporter bijvoorbeeld fit of juist overbelast is, en kunnen zij het netwerk rondom de sporters tijdig informeren.

Lengte van voetbalsters KNVB wordt gemeten

Ook Jupiler League, Codarts en Nationaal Ballet sluiten aan

De eerste resultaten van het MATCH-project hebben al gezorgd voor enthousiasme bij de meewerkende partners en nieuwe samenwerkingen.HvA-promovendus Angelo Richardson werkt als embedded scientist nauw samen met de coaches van het CTO Amsterdam om de begeleiding van talentvolle sporters te optimaliseren. Stubbe: ‘CTO geeft aan enorm gebaat te zijn bij informatie die Angelo terugkoppelt aan fysiotherapeuten, sportartsen en coaches over de belasting en belastbaarheid van topsporters.’

Een ander onderdeel van het MATCH-project vindt plaats aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) van de HvA. In Met vragenlijsten wordt de belasting en belastbaarheid van ALO-studenten gemonitord. ‘Dit was een vraag vanuit de praktijk, omdat bleek dat veel ALO-studenten studievertraging opliepen’, legt Janine Stubbe uit. De eerste resultaten zijn direct ingezet om veranderingen door te voeren: veel studenten bleken niet fit aan het eerste jaar te beginnen, waardoor  nu een nieuwe fysieke screening is ingevoerd voor nieuwe studenten.

De Haagse ALO wil vanwege deze resultaten ook bij het MATCH-project aansluiten. Daarnaast gaan de onderzoekers de geestelijke en fysieke gezondheid monitoren van alle eerstejaarsstudenten van Codarts (studenten van zowel de circus- als muziekopleidingen). Ook sluiten Scapino Ballet in Rotterdam en het Nationaal Ballet nu bij MATCH aan om de fitheid van hun dansers te monitoren. Het lectoraat van Stubbe is daarnaast benaderd door voetbalclubs uit de Nederlandse Eredivisie en Jupiler League, die graag willen samenwerken.

HvA-promovendus Angelo Richardson neemt meting af bij meisjesvoetbalteam

HvA-promovendus Angelo Richardson neemt metingen af bij KNVB-team

Over de RAAK Award

Met de jaarlijkse RAAK Awards wil Stichting Innovatie Alliantie (SIA) het praktijkgericht onderzoek in de spotlights zetten en de bekendheid van het onderzoek aan hogescholen verbreden. Het winnende RAAK-project levert € 10.000 op. Voor de nummers twee en drie ligt er respectievelijk € 5.000 en € 2.500 te wachten. Daarnaast is er ook nog een publieksprijs ter grootte van eveneens € 2.500.

Lengte KNVB-speelster wordt gemeten