HvA-studenten varen met zonneboot van Frankrijk naar Nederland

17 jul 2015 17:00 | Faculteit Techniek

Techniekstudenten van de Hogeschool van Amsterdam varen met hun zelfgebouwde boot op zonne-energie van Zuid-Frankrijk terug naar Nederland. Met deze tocht, die in etappes wordt gevaren, voeren ze de ultieme systeemtest uit en willen ze aantonen dat zonne-energie zich wel degelijk leent voor toepassingen op het gebied van mobiliteit.

In Monaco heeft het HvA-team afgelopen week meegedaan aan een evenement voor zonneboten. "Het varen van een slalom en sprint in de haven aldaar was een groot feest vanwege de ambiance en prachtige jachten, maar de vorm van onze boot leent zich daar slecht voor," zegt Dedier Chaigneau, eindverantwoordelijke voor het elektrisch systeem. “Onze romp is acht meter lang en geoptimaliseerd voor het varen van lange afstanden. Zodoende kwamen we tot het idee om vanaf het evenement in Monaco terug te varen naar Nederland.”

Puzzelroute

Startend bij Valence heeft het team via de Rhône koers gezet naar Arnhem, waarbij zij varen via onder andere Lyon, Pouilly sur Saône, Dinant en Maastricht. Komende zondag verwachten ze op hun eindbestemming aan te komen. Bij het organiseren van een dergelijke tocht komt nog best veel kijken, weet Logistiek-student Bas de Jong, “Ons werd gevraagd alles op de route te organiseren, van camping tot vaarvergunningen. Voor zo’n grote groep mensen en met een andere wet- en regelgeving dan die wij in Nederland kennen, was dat nog best even puzzelen.”

De bedoeling is om hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. “Helaas bleek het dit jaar voor een aantal andere onderwijsinstellingen toch niet mogelijk mee te varen. Komend jaar willen we dit echter weer doen en dan verwachten we wel meer zonneboten mee te krijgen.”, voegt Dedier er nog aan toe. “Iedereen is erg enthousiast over onze terugtocht en ziet het zowel als technische uitdaging en een manier om kennis uit te wisselen.”

DONG Energy Solar Challenge

Naast het jaarlijkse Solar1 evenement in Monaco neemt het team met haar boot ook deel in de DONG Energy Solar Challenge, een zonnige variant op de Friese Elfstedentocht die in even jaren tijdens de zomermaanden wordt gevaren. Deelname aan deze competitie maakt de terugtocht extra relevant. “Vanwege de route en etappe-structuur is het evenement in Friesland voor ons een stuk uitdagender. Met onze terugtocht halen we waardevolle data binnen welke we kunnen gebruiken om onze boot te verbeteren voor het evenement van komend jaar”, vertelt Marien van Brummelen, een van de betrokken mechanicastudenten. “Ieder jaar probeer je de boot te verbeteren die is nagelaten door het team voor je. Dit jaar hebben wij ingezet op de bouw van een sterkere en lichtere romp zodat we minder weerstand hebben tijdens het varen.“

HvA CleanMobility

De zonneboot is een jaarlijks terugkerend project binnen CleanMobility, het platform binnen de Hogeschool van Amsterdam waarbij studenten voer- en vaartuigen bouwen die gebruikmaken van duurzame energievormen. Zo’n vijftig studenten uit verschillende disciplines houden zich naast de bouw van de zonneboot bezig met de ontwikkeling van twee waterstofauto’s en een tegenwindauto. Met deze voertuigen nemen de studenten jaarlijks deel aan internationale competities die in het teken staan van energiezuinigheid.