HvA-studente Jiske Griffioen wint Roland Garros

11 jun 2015 12:12 | Afdeling Communicatie

Jiske Griffioen, rolstoeltennister en HvA-student Cruyff University, heeft haar tweede Grand Slam-titel te pakken. Vorige week vrijdag won ze het rolstoeltennistoernooi van Roland Garros, nadat ze begin dit jaar al de titel won bij de Australian Open.

Jiske Griffioen versloeg haar partner Aniek van Koot op Roland Garros in het enkelspel, en samen wonnen zij ook het dubbelspel. Jiske Griffioen gaat dit jaar nog afstuderen aan de Cruyff University bij de Hogeschool van Amsterdam.

2015 is voor Jiske een topjaar; zo vertelt de tennister zelf:  “Dit is zeker een van de beste jaren uit mijn tenniscarrière. Ik had voor de Australian Open nog nooit een titel op een grand slam in het enkelspel gewonnen. Dat ik deze eerste titel pakte was al geweldig. Nu heb ik dus net ook Roland Garros op mijn naam geschreven in het enkel- en dubbelspel, en sta ik voor het eerst in mijn carrière op de eerste plaats van de wereldranglijst. Daarnaast ga ik ook nog eens deze maand afstuderen. Dat is nog eens een grote mijlpaal, en dat allemaal in één jaar.”

Combinatie topsport en studie

Jiske heeft als bijna afgestudeerde sportmarketeer topsport en studie goed gecombineerd, maar dat ging niet altijd gemakkelijk: "Het is af en toe zwaar geweest. Ik ben voor mijn sport ontzettend veel in het buitenland, wat de combinatie met een studeren heel lastig maakte. Maar ik heb mijn opleiding aan de HvA nu al bijna afgerond, door de mogelijkheden die ik bij de Cruyff University heb gekregen en door de samenwerking met mijn stage-organisatie Fonds Gehandicaptensport. waar ik ook ambassadeur ben."

Flexibiliteit

Via de Cruyff University kan de HvA topsporters een hbo-opleiding Commerciële Economie en sportmarketing bieden, waarbij rekening gehouden wordt met het schema van de topsporter. Dit vergt flexibiliteit in planning en organisatie. Ervaringen die een topsporter uit zijn/haar sportomgeving haalt, worden gekoppeld aan de leerdoelen binnen het programma, zodat de topsporter ten slotte als sportmarketeer afstudeert.

Via de onlangs opgerichte Topsport Academie Amsterdam (TAA) kunnen topsporters aan de HvA ook andere opleidingen flexibel met hun sportcarrière combineren.

Toekomstplannen

Over haar toekomstplannen is Jiske duidelijk: dat wordt de gouden medaille in 2016 bij de Olympische Spelen in Rio. “De kwalificatieperiode voor de Paralympische Spelen van Rio is net afgerond. Dit worden waarschijnlijk mijn laatste Paralympische Spelen;'en na twee zilveren en een bronzen medaille bij de Spelen van Beijing en Londen, gaan we in Rio voor goud. Tot en met Rio2016 richt ik mij volledig op tennis. Daarna ga ik ook inventariseren wat ik met mijn opleiding wil gaan doen. Misschien ga ik nog een masteropleiding proberen te halen. Wie weet!”

Neem voor meer informatie over de Cruyff University/Sportmarketing van de HvA  contact op met Rob Spierings, r.j.a.spierings@hva.nl, 06-46631709.

Jiske Griffioen op Roland Garros