HvA-studenten ontwerpen en bouwen studio’s voor start-ups

2 jun 2015 16:05 | Afdeling Communicatie

Op de HvA-locatie Leeuwenburg staat sinds kort een verplaatsbare studio voor start-ups, gemaakt van gerecycled materiaal. 6 Bouwkundestudenten ontwierpen en bouwden dit mobiele kantoortje, zodat start-ups op de HvA straks op verschillende plekken kunnen werken.

In de hal van de Leeuwenburg staat een zeshoekig huisje van gerecycled karton en hout, waarin vier studenten achter hun laptop werken. Zij zitten in de eerste mobiele studio op de HvA, die ze als eigen kantoortje gebruiken. 6 Bouwkundestudenten ontwierpen deze eerste studio voor start-ups in hun afstudeerproject. Student Product Design Timo Keultjes ontwierp en maakte in- en uitklapbaar meubilair.

Verplaatsbare huisjes

Het is de bedoeling dat dit eerste prototype binnenkort plaatsmaakt voor een strakkere studio, geheel gemaakt van gerecycled plastic. In de hal van de Leeuwenburg verschijnt die vernieuwde studio deze zomer, samen met twee gerecyclede etalages waarin studentenprojecten worden uitgestald. De ambitie is daarnaast dat meerdere van deze studiootjes voor start-ups binnenkort ook op de Amstelcampus verschijnen.

Ontwerp van een kantelmeubel voor start-ups

Zitje, vergadertafel en bureau in één

In de nieuwe studio van gerecycled plastic, gemaakt door Bouwkundestudenten, komt multifunctioneel meubilair te staan. Student Timo Keultjes heeft namelijk het meubel 'Twist your Workspace' ontwikkeld, speciaal voor de HvA-start-ups die deze studio's gaan gebruiken. Timo ontwierp een bankje/ statafel/ bureau in éen; het hangt ervanaf hoe je dit meubel omdraait.

Timo vertelt: 'Uit mijn observaties en interviews met studentondernemers, concludeerde ik dat zij met 3 soorten activiteiten bezig zijn: creatieve, communicatieve en administratieve acties. Deze 3 activiteiten zijn het belangrijkste uitgangspunt van mijn ontwerp geworden: dit heeft geresulteerd in deze kantelwerkplek.'

Het start-upmeubel wordt geproduceerd van gerecycled HDPE (dit is plastic van bijvoorbeeld wasmiddelflacons). Hierdoor ontstaat er een hol, lichtgewicht meubel met een relatief lage kostprijs. 'Als dit meubelstuk een succes blijkt in de eerste start-up-studio, wil ik ook andere start-up-locaties ervan voorzien. Ik zoek daarom nog locaties waar dit meubilair getest kan worden!' Timo's plan is om een eigen onderneming te beginnen: 'Twist Furniture', die kantelmeubilair ontwikkelt.

Recycle plastic voor een studio

Op dit moment wordt driftig plastic verzameld op de Leeuwenburg voor de volgende versie van de studio en voor de andere units. Studenten en medewerkers kunnen daarvoor hun petflessen, bekers en bestek in de daarvoor bestemde bakken gooien.

Dit plastic wordt eerst op kleur gesorteerd, geshredderd, en in een mal gegoten. In een drukpers, als het ware een groot tosti-ijzer, worden er plastic tegels van gemaakt. Voor deze customized tegels hoef je dus niet naar de bouwmarkt, die maak je uit afval.

Recyclebak voor PET-flessen

Op het plastic staat een driehoek met nummer voor het soort: 1 (PET), 2 (HDPE) of 3 (PP)

Studenten werken samen met architecten

De vormgeving van deze mobiele start-up-studio's is in handen van ontwerpbureau Overtreders W en architectenbureau SLA. Een aantal HBO Rechten-studenten buigt zich er nu over hoe het juridisch zit met het plaatsen van deze huisjes. En zo’n 60 Informatica-studenten werken onder andere aan een app waarmee studenten straks de units kunnen reserveren, zodat ze daarin voor bepaalde tijd aan hun start-up of project kunnen werken. Ook ontwikkelen zij een digitale start-up-community, een platform waardoor student-ondernemers in contact met elkaar komen.

Ondernemerschap in de etalage

Suzanne Hansen leidt het project ‘Start-up community’ waarin eraan gewerkt wordt om start-ups bij de HvA een zichtbare plek te geven en met elkaar in contact te brengen. Suzanne: ‘Met deze mobiele studio’s geven we start-ups een zichtbare ruimte, en we zetten ze tegelijk in de etalage. De HvA mag namelijk best trots zijn op alle ondernemende studenten!’

Hou www.connectingstartups.nl in de gaten voor nieuws over onderwijsprojecten die de startup-community binnen de HvA boosten.

Ontwerp Twist Your Workspace met kleur

Timo's multifunctionele meubel kan ook in kleur gemaakt worden

Prototype start-up-studio

Het prototype gemaakt door Bouwkundestudenten staat in de Leeuwenburg