23 juni: Facebook Farewell Party

16 jun 2015 12:32 | Afdeling Communicatie

Op 23 juni organiseren Stadsschouwburg Amsterdam, Waag Society en de Hogeschool van Amsterdam, lectoraat Institute of Network Cultures een groot feest om de kritiek op Facebook kracht bij te zetten: de Facebook Farewell Party. Samen vormen zij de Facebook Liberation Army.

Het laatste jaar zwelt de kritiek op Facebook aan, onder andere door veelvoorkomende privacyrampen. Veel mensen niet wat zij  prijsgeven met een foto, post of like, en welke gevolgen dit heeft voor zichzelf en voor hun Facebook-vrienden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat Facebookgebruikers ongelukkiger zijn dan degenen die er niet op zitten. Ook gebruikt het sociale medium mensen stiekem als proefkonijnen.

Geen ‘offline dominees’

Patricia de Vries, onderzoeker en  projectleider bij het lectoraat INC van de HvA, is een van de organisatoren van de Facebook Farewell Party. De organisatie wil niet het offline gaan promoten als een soort dominees, zegt De Vries: 'Het feest is een speelse manier om mensen bewust te maken van ons gedrag op en afhankelijkheid van sociale media. Daarnaast willen we bezoekers meegeven dat social media niet neutraal zijn door ze te informeren over wat er aan de achterkant gebeurt, zodat je, of je nou op Facebook blijft of niet, in ieder geval weet wat er speelt.'

Waarom weg van Facebook?

Waar blijkt de macht van Facebook uit? Patricia de Vries legt uit: ‘Het is ondoorzichtig wie je van je vrienden bereikt met je post en wat er in je news feed verschijnt. Dit ligt aan de algoritmes die Facebook gebruikt: die zijn er voornamelijk voor adverteerders. Facebook is namelijk in de eerste plaats niet een social medium, maar een platform voor adverteerders. Hun voornaamste doel is om investeerders en adverteerders tevreden te houden, daar ligt de balans.’

Drie keuzes

De Facebook Farewell Party hoeft niet voor iedereen een vaarwel te betekenen. Het feest richt zich op 3 keuzes: in de eerste plaats voor mensen die op Facebook willen blijven, maar het anders willen gebruiken. In de tweede plaats is er de keuze om eraf te gaan, en voor andere sociale media te kiezen. De derde optie is voor mensen die al langer helemaal klaar zijn met Facebook, en willen rebelleren.

Tijdens het feest is er van alles te doen. Je kunt een GSM-jammer solderen, met je hartslag een Facebookhack zetten en er is een Social Media Rehab Clinic, die je helpt met je verslaving om te gaan.

Het Nationale Toneel verbeeldt op de Facebook Farewell Party deze drie groepen Facebookers: de 'onderduikers', die pleiten voor een veilig bestaan op het medium, de 'verzetsstrijders' die actief verzet plegen op Facebook en de 'vluchtelingen', die hun heil elders zoeken.

Kijk voor kaarten en meer info op de site van Stadsschouwburg Amsterdam.