Pedagogiekstudent Hamit Yücel wint topdag met Huib de Jong

22 apr 2015 14:37 | Afdeling Communicatie

Hoe is het om één dag bestuurder van de HvA te zijn? Dit gaat HvA-student Hamit Yücel binnenkort ervaren. Hij loopt een dag mee met HvA-rector Huib de Jong en gaat dan zijn ideeën delen met de rector. Hamit is namelijk gekozen tot winnaar van de wedstrijd ‘TOPdag’ van het Campagneteam MR-Verkiezingen 2015.

Nietsvermoedende studenten kregen de afgelopen weken een flyer in de hand gedrukt door mr-leden: ‘Wat zou jij doen als je één dag topbestuurder kon zijn?’ Ruim 50 studenten vulden in waarom zij een dag wilden meelopen met de rector. Uit de inzendingen selecteerde de jury uiteindelijk 13 finalisten met een overtuigende motivatie. Daaruit sprong eerstejaarsstudent Pedagogiek Hamit Yücel als onbetwiste winnaar met zijn boodschap over ondernemerschap.

Werk voor jezelf creëren

Hamit vertelt: ‘Van docenten hoor ik steeds vaker dat de arbeidsmarkt voor pedagogen niet gunstig is, en dat we in de toekomst zelf moeten gaan ondernemen. Ondernemersskills worden steeds belangrijker voor studenten. Ik wil dit onder de aandacht brengen: het is belangrijk dat studenten deze vaardigheden al op de HvA ontwikkelen.’ Hamit heeft zijn ideeën voor projecten uitgewerkt in een presentatie, die hij graag wil laten zien aan de rector en het CMR-bestuur. Daarna wil hij deze projecten van de grond brengen. 'Dit is een onmisbare kans om de rector en de medezeggenschapraad te overtuigen.'

Jurylid Maartje Piet legt uit waarom Hamits voorstel zo aansprak: ‘De arbeidsmarkt verandert. Dit betekent dat afgestudeerden in meerdere sectoren inventiever zullen moeten zijn bij het vinden van werk. We zijn daarom heel benieuwd welke ideeën hij hierover heeft!’ Tijdens de topdag loopt de student mee met Huib de Jong op verschillende afspraken, en kan hij het thema bespreken met de rector en met sleutelfiguren die hij ontmoet.

Weg uit stoffig kantoor

Hamit schreef in zijn motivatie ook iets over zichzelf. Eerder volgde hij een mbo-opleiding tot bedrijfsadministrateur, maar toen hij zijn dagen sleet in een stoffig kantoor besloot hij het over een andere boeg te gooien. Hamit wilde sociaal werk gaan doen en koos voor de opleiding Pedagogiek. Die volgt hij nu met veel plezier. Hamits mentor en de domeinvoorzitter van Onderwijs en Opvoeding hebben hun feliciaties gestuurd, vertelt Hamit: ‘Ze zijn erg trots.’

Andere inzendingen

De andere finalisten hadden ook goed beargumenteerde motivaties. Zo kwam student HBO Rechten David de Vries met het idee om de beleidsdag voor medewerkers, docenten én studenten van HBO Rechten ook bij andere opleidingen in te voeren. Jurylid Maartje Piet: ‘Een heel concreet idee, dat voor alle opleidingen interessant zou kunnen zijn.’ Studente Toegepaste Psychologie Marloes van Egdom schreef dat zij de doorstroom tussen de HvA en de UvA wil verbeteren. Het is goed mogelijk dat de ideeën van deze studenten ook nog een vervolg krijgen.