HvA Circulair brengt onderzoek en werkveld bij elkaar

1 mei 2015 10:59 | Afdeling Communicatie

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) is op zoek naar meer samenwerking op het gebied van duurzame circulaire projecten. Een stap daarvoor werd gezet tijdens het eerste meet-and-match event van HvA Circulair, dat op donderdag 30 april plaatsvond. Het thema: high- en lowtech voedselproductie in de stad. ‘We brengen zowel HvA-onderzoekers onderling, als HvA-onderzoeksprojecten en het werkveld met elkaar in contact,’aldus mede-organisator Yanti Slaats .

De opkomst voor de meet-and-match is boven verwachting: de gelegenheids-collegezaal in het Amsterdamse Kohnstammhuis bevat niet genoeg stoelen voor iedereen. Presentator Maarten de Wolff leidt alles in goede banen. Eerst pitchen verschillende ondernemers en onderzoekers  hun ideeën voor het gemengde publiek van geïnteresseerde studenten, ondernemers en HvA- medewerkers.

Zo houden onderzoeker Yanti Slaats en Martijn Loderus van Varipar (bedrijf in led-groeiverlichting) een pitch over de acceptatie van high-tech urban farming. In een andere pitch vertellen onderzoekers en ondernemers over het plan voor een high-tech urban farm in 2020. Dit moet een community farm worden in een leegstaand gebouw in Amsterdam, waar gewassen worden geteeld voor lokale horeca.

Breakout-sessies: de diepte in

Na de pitches splitsen de deelnemers zich op in verschillende breakout- sessies. In deze sessies sparren de aanwezigen verder over de gepitchte onderwerpen. Zo geven HvA-medewerker Maarten Mulder en ondernemers Jaap van Stralen en Ruben de Rover een sessie over hightech stadslandbouw. ‘Er is heel veel ontbrekende kennis op gebied van stadslandbouw. Het werkt heel anders dan de agrarische landbouw’, aldus Jaap van Stralen. Verderop leidt onderzoeker Kasper Lange samen met

Metabolic-medewerker Chander van der Zande een sessie over het sluiten van de kringloop met stadslandbouw. Een andere sessie gaat over het dakterras van het Benno Premselahuis als ‘blank canvas’, een proeftuin voor innovatieve en duurzame projecten.

Rondsnuffelen voor kennis

De deelnemers aan de sessie zijn van uiteenlopende aard. Er zijn architecten, studenten, ondernemers, mensen met een logistieke achtergrond en betrokken bewoners die willen weten wat zij kunnen doen in hun buurt. ‘Ik ben hier zelf om breed te kijken. Waar is iedereen mee bezig? Wat zijn de ontwikkelingen?’, legt deelnemer Duco Uytenhaak uit bij het voorstelrondje. ‘We doen hier voornamelijk kennis op over wat er nu speelt in de praktijk’, vult HAS Hogeschool-student Roy van Leeuwen aan.

breakout-sessie bij HvA Circulair

Het multidisciplinaire karakter van de sessies is tekenend voor het onderwerp. Er komt veel kijken bij voedselproductie in een stad. Dat gaat van logistiek tot marketing en van techniek tot gezondheid. De sessies duren een uur. Vertical farming-ondernemer Jaap van Stralen: ‘Dat uur is zo voorbij als je echt diep op een onderwerp in wilt gaan’. Uit de breakout-sessies komen dan ook nog veel vragen. Om daar een antwoord op te krijgen, worden LinkedIn groepen opgericht en vervolgafspraken gepland. Op naar een betere vorm van voedselproductie in de stad.

Over HvA Circulair

Deze bijeenkomst was de eerste in een reeks van HvA Circulair. HvA Circulair wil een platform bieden om samenwerking op het gebied van duurzame circulaire projecten te stimuleren. HvA Circulair is een initiatief van HvA-medewerkers van verschillende HvA-domeinen en wordt omarmd en ondersteund door de Knowledge Mile, HvA Campusontwikkeling en FLOOR Debat- en activiteitencentrum. Neem voor meer informatie contact op met Yanti Slaats: y.slaats@hva.nl.

Door student-redacteuren Jos Willemsen en Kaylee Portegies Zwart.

Vertical Farming1