CMD-studenten roepen op: denk na over e-afval

9 mrt 2015 09:30 | Afdeling Communicatie

We kopen telkens nieuwe IT-apparaten en gooien deze binnen korte tijd weer weg. Maar in onze ‘oude’ computer en iPhone zitten grondstoffen, en gifstoffen als lood en arsenicum. Wat gebeurt met onze afgedankte IT-hardware en hoe kan dat slimmer en duurzamer? 11 CMD-studenten van de Hogeschool van Amsterdam hebben filmpjes gemaakt waarin zij leeftijdsgenoten oproepen om hun IT-apparatuur niet zomaar in de vuilnisbak te gooien, maar het langer te gebruiken, te repareren of te laten recyclen.

In Ghana struinen jongeren door bergen e-afval. Hier halen zij de elektronische apparaten uit elkaar, die gedumpt zijn door bedrijven die dit verschepen voor Europese instellingen als ziekenhuizen en universiteiten. Giftige dampen stijgen op van de smeulende resten. De mensen die op deze dumpplekken werken lopen het risico op hersenbeschadiging en kanker. Bodem en rivieren raken vergiftigd door het afval van de elektronische apparaten die we voortdurend vervangen.

Bewustzijn vergroten

UseITsmartly wil hier verandering in brengen. Dit is een Europees project om het bewustzijn rondom duurzaam IT-gebruik onder jongeren te vergroten. 11 HvA-studenten van de opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) kregen vorige week een training vanuit het useITsmartly-project. Sylvia Breukers en Timmy de Vos (DuneWorks) zetten het project op samen met 2 HvA-docenten tijdens de SRP-week, waarin studenten zelf hun studiepunten mogen invullen.

iPhone als goudmijn

De studenten leerden over de steeds schaarser wordende grondstoffen die nodig zijn om onder andere smartphones te maken. Zo bevatten iPhones tin uit mijnen in Indonesië, en goud en zilver. Uit 1000 kg gerecyclede telefoons kun je 300 gram goud halen. Dit is erg veel, want uit 1 ton gouderts uit de mijn kun je maar 3 gram goud halen. In feite is 80% van onze mobiele telefoons recyclebaar.

Een groepje van 3 studenten maakte een filmpje hierover:

E-afvalprobleem

Ten tweede verdiepten de studenten zich in de weggooi-cultuur. In Nederland wordt minder dan de helft van de apparaten gerecycled; ze eindigen ergens op zolder, of belanden tussen het afval, en worden verbrand. Zonde, want zo kunnen belangrijke grondstoffen niet teruggewonnen worden. In het ergste geval of wordt het e-afval door bedrijven verscheept die het in ontwikkelingslanden laten ‘recyclen’, waar de giftige stoffen voor schade zorgen.

Bekijk de game die de speler hier bewust van maakt:

Onmogelijk uit elkaar te halen

Tot slot leerden de studenten hoe onze consumentenmarkt het e-afvalprobleem in stand houdt: we vervangen elke 2 jaar onze IT-producten en bijbehorende gadgets. Producenten ontwerpen en maken IT-producten vaak zodanig dat ze snel stuk gaan. Om dit te ervaren kregen studenten de opdracht om binnen 15 minuten elektronische apparaten met de hand uit elkaar te halen. ‘Het is wel recyclebaar, maar het duurt veel te lang,’ vertelt een CMD-studente. ‘Deze producten zijn er duidelijk niet op gebouwd om weer gemakkelijk uit elkaar te halen of te repareren.’

Bekijk het filmpje waarin studenten in de kantine van de VU worden uitgedaagd IT-apparatuur binnen 15 minuten te ‘scrappen’:

Het doel van de CMD-studenten is om met elk filmpje minstens 150 leeftijdsgenoten te bereiken. Timmy de Vos is positief gestemd: ‘We zien dat de filmpjes al veel bekeken zijn door andere studenten. Hopelijk krijgt dit project nog een vervolg, want deze studenten zijn de volgende generatie die in de IT-business gaan werken. Voor hen is het extra relevant om inzicht te krijgen in het belang van recyclen.’

Via docent Michel Alders hebben Sylvia en Timmy (DuneWorks) samen met CMD-docenten Hein Bijvoet en Karin van der Driesche de training opgezet.
DuneWorks is een onderzoeks-en adviesbureau, gevestigd op Strijp-S in Eindhoven. Ze houden zich bezig met allerhande eindgebruikers en gedragsvraagstukken rondom duurzame innovaties. De Radboud Universiteit Nijmegen en SmartHomes zijn de andere Nederlandse partners in het UseITSmartly project.

onderdelen IT-apparaten