GVB-trams maken plaats voor zonneboot

16 feb 2015 11:02 | Afdeling Communicatie

Vanaf afgelopen vrijdag worden de trams in remise Lekstraat vergezeld door een zonneboot, een van de vier CleanMobility projecten die HvA-studenten jaarlijks ontwikkelen. Een vrachtwagen met kraan kwam voorrijden om de boot naar de remise van het Gemeentelijk Vervoersbedrijf Amsterdam te brengen.

Nou ja, boot; het is nu nog een 2.500 kilo zware mal van 9 meter lang. Deze mal nam maar liefst drie parkeerplaatsen in beslag en de ruimte in HvA-gebouw de Leeuwenburg is helaas schaars. Er moest een nieuwe plek komen en snel, want begin juli doet de HvA Solar Boat mee aan Solar 1, een race in de wateren van Monaco.

Remise Lekstraat

Projectbegeleider Laurens van Mulukom van HvA Clean Mobility: ‘We hadden een optie in Rotterdam, maar de reisafstand is verre van ideaal. De studenten werken buiten het reguliere onderwijs om aan deze boot. Vanuit het HvA-gebouw kijk ik uit op deze remise en dat bracht me op een idee. Op zo’n 5 minuten loopafstand is dit dé perfecte plek voor de werkplaats.'

GVB

Het GVB wilde Laurens en de studenten graag helpen. Ze zijn als Amsterdams bedrijf zelf ook bezig met duurzame mobiliteit en hebben twee brandstofcelbussen in Amsterdam rijden. Maar er is nog iets. Het GVB biedt namelijk een interessante werkplek voor hooggeschoold technisch personeel. En stages of korte projecten  behoren ook tot de mogelijkheden. Deze samenwerking biedt het GVB de kans om de contacten met studenten te versterken.

Solar 1 race in Monaco

De Solar 1 Race zonnebotenrace vindt plaats van 9 – 11 juli in Monaco en wordt georganiseerd door de Monaco Yacht Club. De race bestaat uit een slalomwedstrijd, een twee tegen twee sprintrace en een snelheidsrace.

Clean Mobility

Jaarlijks bouwen tweedejaarsstudenten van de HvA-opleiding Engineering aan een viertal zuinige voer- en vaartuigen. Tijdens het studiejaar ontwikkelen ze de voer- en vaartuigen verder die hun voorgangers hen hebben nagelaten. Hiermee doen ze mee aan internationale studentencompetities die in het teken staan van energiebesparing.

Kijk voor meer info op https://www.facebook.com/cleanmobilityhva.

Kraan om solarboat op te hijsen