Studenten maken restaurantsite met open data

28 jan 2015 09:33 | Afdeling Communicatie

De gemeente Amsterdam heeft alle data over de stad opengesteld, zodat developers er apps mee kunnen maken. Tweedejaarsstudenten van de HvA-opleiding HBO-ICT hebben met deze open data een applicatie gebouwd, waarmee je restaurants vindt op routes door Amsterdam.

Docent-onderzoeker Wouter Meys maakte het afgelopen jaar met andere HvA-onderzoekers een interface met open data: zij structureerden alle toeristische info over Amsterdam op één formaat, zodat developers dit makkelijk kunnen gebruiken. Vervolgens kregen 6 Informatica-studenten de studieopdracht om met deze open data een handige service te ontwikkelen. Dit resulteerde in de app en website dinr-app.nl, die een overzicht biedt van een groot aantal restaurants in Amsterdam.

Geen tourist trap

Student Koen werkte met zijn medestudenten 18 weken aan de app: ‘We hebben gekozen deze restaurantapp, omdat er voor toeristen niet een handig overzicht per wijk of route is. Stel je loopt ergens en wilt een kroeg induiken, dan beland je als toerist als snel in een tourist trap. Onze app werkt via Google Maps, dus zo zie je alle opties in de buurt.’ Je kunt ook je eigen route samenstellen langs tentjes die je in de app vindt, en een review achterlaten.

Knap

De data over restaurants worden beschikbaar gesteld door de KvK. Elke dag worden de nieuwste data geladen, en gefilterd op kwaliteit. De studenten hebben alle data omgezet en zo geprogrammeerd, dat er een leesbare beschrijving staat voor de gebruiker. Docent-onderzoeker Wouter Meys vindt het een hele prestatie: ‘Dit zijn nog maar tweedejaarsstudenten, het is daarom extra knap.’