HvA-studenten werken aan watermonster-drone voor Waternet

8 dec 2014 12:30

8 studenten Engineering, Design & Innovation werken voor opdrachtgever Waternet aan een multi-inzetbare drone, die watermonsters kan nemen en waarmee ook dijken geïnspecteerd kunnen worden.

ED&I-studenten Mark Hage, Daniël Geerling, Sil van Gils en Alex Roest wachten geduldig naast de 3D-printer met daarin een houder. Student Alex: ‘Wij maken dit onderdeel voor onder de drone, waarop je gemakkelijk verschillende modules kunt klikken. Een beetje als een stofzuiger, waarop je ook verschillende opzetstukken zet.' De drone zelf is al voor Waternet en het Hoogheemraadschap van Amstel, Gooi en Vecht ontwikkeld door het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium. Met de houder van de studenten kan de inspecteur straks in één klik de camera verwisselen voor een zuiger die watermonsters neemt.

Dijken inspecteren

De toevoeging van de studenten is een stap vooruit, want momenteel moet de inspecteur nog ruim een uur allerlei draden en schroeven loskoppelen wanneer hij de camera wil verwisselen. Met het nieuwe systeem kan de drone gemakkelijk op vrijwel alle gebieden van de Waterschappen worden ingezet. Waternet heeft al plannen om met de drone de ongeveer 1000 kilometer waterkering in Nederland te inspecteren op gebreken. Daarnaast kan met de drone gecheckt worden of de dijken nog hoog genoeg zijn.

Drone van Waternet

De multi-inzetbare drone van Waternet.

Watermonsters

Een ander groepje ED&I-studenten heeft zich beziggehouden met het programmeren van het onderste gedeelte van de drone. Max Jaspers, Max Verstappen, Dave en Thijs Jansen hebben het schakelaartje van de afstandsbediening zo geherprogrammeerd, dat de inspecteur nu met één druk op de afstandsbediening een watermonster kan opnemen. Door zijn commando zuigen de buisjes onderaan de drone het water omhoog.

ED&I-studenten Mark Hage, Daniël Geerling en Sil van Gils bij 3D-printer

V.l.n.r.: Sil van Gils, Mark Hage en Daniël Geerling

Het project van de studenten is nu nog in de testfase. Het prototype moet binnen twee weken af zijn. Dan gaat Waternet de drone testen en ermee werken, dus misschien zien we komende zomer drones met de toevoeging van de HvA-studenten over de Amsterdamse grachten of de Deltawerken zweven.

Student ontwerpt kerstboom in 3D

Mark laat zien hoe je in 3D een kerstboom ontwerpt. Foto's studenten: Jantine de Groot