HvA-studente Larissa Klaassen stoerste vrouw Viva 400

19 nov 2014 11:25 | Afdeling Communicatie

HvA-studente en paralympisch topsporter Larissa Klaassen is gisteravond uitgeroepen tot winnares van de categorie Stoer van de Viva 400, de lijst van meest inspirerende vrouwen.

Larissa combineert haar studie Informatica aan de HvA met paralympisch wielrennen via de Topsport Academie Amsterdam. Larissa ziet door een visuele beperking alleen het verschil tussen licht of donker. “Mensen vragen of ik het erg vind dat ik zo weinig zie. Maar als ik mijn beperking niet had gehad, was ik nu niet op weg geweest naar de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016," vertelde Larissa onlangs in Het Parool.

Toen Larissa in de loop der jaren minder ging zien, miste ze het sporten van vroeger. Tot ze eind 2012 de oproep zag van een pilote, degene die voorop een tandem zit en wel kan zien. De pilote zocht een maatje, en Larissa rent nu achterop de tandem. De studente traint zo’n dertig uur in de week naast haar stage.

Wiskunde toegankelijk voor blinde studenten

Ook naast haar studie zit Larissa niet stil. Tijdens haar studie liep zij ertegenaan dat haar screenreader geen wiskundige symbolen herkende. Ze ging niet bij de pakken neerzetten, maar ontwikkelde zelf een braillesysteem voor wiskundige tekens, waarmee wiskunde voortaan voor blinden toegankelijk is. Larissa won hiermee de publieksprijs van de HvA Research Battle. Het systeem dat Larissa bedacht wordt opgenomen in de volgende editie van de screenreader, en vanuit de VS is serieuze interesse getoond.

De HvA feliciteert Larissa van harte met deze welverdiende titel!

Naast Larissa Klaassen stonden ook HvA-studenten Lisa Steltenpool en Marlou van Rhijn in de Viva 400.