HvA werkt mee om steden klimaatbestendig te maken

14 okt 2014 13:00

Amsterdam moet de komende jaren rekening houden met regenoverlast. Tijdens hevige buien kunnen parken, straten en pleinen onderlopen, omdat riolen en goten het water niet snel genoeg kunnen afvoeren. HvA-lector Jeroen Kluck is één van de deelnemers in een landelijk plan om gemeenten klimaatbestendig in te richten. Kluck doet onderzoek naar de vraag hoe steden kunnen anticiperen op extreme weersomstandigheden.

HvA-lector Jeroen Kluck (Water en Veiligheid) was donderdag 9 oktober één van de ondertekenaars van de intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie en Amsterdam Rainproof, een samenwerking tussen o.a. het Waterschap, de gemeente, bedrijven en de HvA. Voor zijn onderzoek Klimaatbestendige stad- inrichting in de praktijk krijgt Kluck 3 ton RAAK-subsidie, en daar komt nog 3 ton cofinanciering bij.

Voorkomen dat stad blank staat

Lector Jeroen Kluck onderzoekt hoe steden het beste kunnen anticiperen op extreme weersomstandigheden. Hij brengt advies daarover uit aan gemeenten. Kluck: ‘In de toekomst krijgen we steeds vaker te maken met overlast door extreme neerslag. Enerzijds door langdurige regen, waarbij polders onderlopen en anderzijds door korte, hevige buien.' Amsterdam kreeg afgelopen zomer al een voorproefje: een hevige regenbui zette op 28 juli de Rivierenbuurt blank. Mensen dreven op hun luchtbed door de straat. Kluck: ‘Dit heeft wel het gevoel van urgentie versterkt: bedrijven, gemeente en onderwijsinstellingen gaan nu samenwerken’.

De stad als gloeiplaat

Het lectoraat van Jeroen Kluck onderzoekt daarnaast hoe de stad kan anticiperen op hittestress. Mensen bagatelliseren dat vaak, zegt de lector:‘ “Juist lekker als het warmer wordt,” hoor je mensen zeggen, “We gaan toch ook op vakantie naar Spanje?” Maar het wordt straks echt een probleem. Met modellen berekenen we hoeveel nachten in de stad boven de twintig graden uitkomen- dan gaan mensen er ook slecht van slapen.’ Met name oudere mensen hebben last van hitte, zij kunnen er helemaal niet goed tegen. Plekken met een groot stenen oppervlak, zoals de Arena en de Dam, worden tijdens een hittegolf als een gloeiende plaat, waar je midden op de dag niet meer kunt blijven.

Mensen gieten water over zichzelf heen in park

Onderzoek voor klimaatbestendige stad

Kluck voert het onderzoek uit samen met onderzoeker Lisette Klok. Met software kunnen zij gevolgen van klimaatveranderingen onderzoeken. De software, die o.a. gebruik maakt van uitgebreide hoogtekaarten van Nederland, produceert kaarten die inzicht geven in hitte en wateroverlast in de stad. De onderzoekers werken daarmee aan ontwerpprincipes, zodat gemeenten in staat zijn om de stad regen- en hittebestendig in te richten.

Het onderzoek klimaatbestendige stad – inrichting in de praktijk is een samenwerking tussen o.a. Gemeente Amsterdam, Hogeschool van Amsterdam, gemeenten Houten, Hoogeveen en Eindhoven, hogeschool Groningen en andere onderzoeksinstellingen. Voor meer informatie: dr. Ir. Jeroen Kluck, tel.: 06-51707783, e-mail: J.kluck@hva.nl.