HvA-student onderzoekt toepassingen chip in arm

25 sep 2014 09:00

CMD-student Ruben Horbach gaat toepassingen onderzoeken voor een biochip, die mensen in hun arm krijgen geïmplanteerd. Vandaag laten zo’n tien mensen op IT Innovation Day in Amersfoort zo’n onderhuidse chip aanbrengen.

De zogenaamde NFC-chips (near field communication) zitten al in de ov-chipkaart en in de nieuwste bankpasjes. De chips hebben een bereik van ongeveer 10 centimeter. Zo kun je bijvoorbeeld inchecken en betalen tot 25 euro gewoon door je pas bij het apparaat te houden.

Het experiment

Kan het handig zijn om zo’n chip altijd bij je te hebben in je arm? En wat zou je hier dan allemaal mee kunnen doen? Technologisch kennisplatform Permanent Beta wil experimenteren met de mogelijkheden hiervan. Op IT Innovation Day op 25 september laten ruim tien vrijwilligers een chip plaatsen bij de stand van Permanent Beta. CMD-student Ruben Horbach kwam in contact met Martijn Aslander van Permanent Beta, niet vanuit zijn opleiding, maar vanuit zijn professionele interesse. Uit die kennismaking ontstond de volgende stap: Ruben gaat nu een kerngroep opzetten van mensen die toepassingen gaan bedenken voor de onderhuidse chips.

Deuren openen

De gezondheidsrisico’s van de chip zijn officieel even groot als die van radiogolven, legt Ruben uit. Ruben heeft al een eerste meet-up georganiseerd, en gaat elke twee maanden een bijeenkomst in Amsterdam organiseren waarin ontwerpers, technici en creatievelingen toepassingen voor de chip uitdenken en uitwerken.‘Je kunt alleen al denken aan het openen van de garagedeur, het monitoren van je beweeggedrag, of je luxaflex opendoen,' vertelt Ruben. ‘Maar het wordt natuurlijk helemaal interessant als we toepassingen gaan bedenken in de sectoren milieu, veiligheid en zorg.’

NFC-chip in hand

Risico’s

Maar wat doet de chip met je privacy, kun je hiermee niet op de voet gevolgd worden? Ruben legt uit: ‘De chip reageert binnen tien centimeter, maar in de praktijk echt pas als je ‘m enkele millimeters ergens vandaan houdt. Dus het tracken van mensen kan hier echt niet mee.’ Dat neemt niet weg dat Ruben en zijn consorten wel de risico’s gaan uitdenken.

In gesprek met de opleiding

Ruben heeft zijn idee nu gepitcht bij de HvA, want het sluit volgens de vierdejaarsstudent goed aan bij het zijn opleiding Communication and Multimedia Design. Binnenkort gaat hij in gesprek met lector Digital Life Ben Kröse. ‘Hoe mooi zou het zijn als studenten studiepunten gaan krijgen voor het meewerken aan dit project?’ Ruben is er druk mee bezig. Maar zijn allergrootste prioriteit is stiekem nog ‘snel afstuderen’.

Lees meer over Ruben op zijn blog: www.rubenhorbach.com.