Opening Hogeschooljaar: 'Ons Dagelijks Brood'

29 aug 2014 00:00 | Afdeling Communicatie

In elke supermarkt vind je een schap met superfoods: steeds meer mensen zijn bezig met gezond en bewust eten. Voeding is dan ook het thema van de opening van het hogeschooljaar 2014 van de HvA. Dagvoorzitter is niemand minder dan Teun van de Keuken, onder meer bekend van De Keuringsdienst van Waarde.

HvA-rector Huib de Jong opent de middag. Het gaat goed met de HvA, constateert de rector in zijn speech. Van de 6000 HvA’ers die elk jaar afstuderen, vindt gemiddeld 80% binnen een half jaar een baan; de hogeschool is positief beoordeeld door de NVAO; en de studiekeuzecheck – een gigantische operatie – verloopt gunstig.

Samenwerken in regio, beroepsketen, bedrijfsleven

‘Maar goed zijn, betekent ook dat je goed moet blijven,’ zegt De Jong. Hij breekt een lans voor het investeren in mbo-talent. ‘We gaan deze ambitieuze jongeren uit het mbo de hand reiken,’ aldus de rector, ‘onder andere door samen te werken met regionale mbo’s, het aanbieden van tweejarige Associate degrees en het bijscholen van talenten in de ICT-sector.’

Still uit film Ratatouille- criticus proeft recept

Criticus proeft magisch recept in Ratatouille

Eten in films

Na de openingsspeech van Huib de Jong wordt het thema ‘Eten in films’ aangesneden. Dan Hassler-Forest, docent media- en cultuurtheorie aan de UvA toont en duidt fragmenten van de kleine, onafhankelijke film Big Night, en de Pixar-blockbuster Ratatouille. Hassler-Forest: ‘Eten in deze films draait om de spanning tussen kunst en commercie. Je kunt kunst maken die niet voor iedereen is, een kleine minderheid, of je maakt iets simpels heel goed, zodat iedereen het lekker vindt.’

Groente tussen beton

Collegevoorzitter Louise Gunning is intussen aan de grote ronde tafel gaan zitten om samen met Teun van de Keuken verschillende HvA’ers te interviewen. Lector Innovatie Inge Oskam schuift aan met een neonroze kasje. ‘Het lijkt wel een kruidentuintje,’ merkt Teun van de Keuken op. Dit is vertical farming in het klein, legt Inge Oskam uit. Een student heeft met LED-lampen een bureaula getransformeerd tot minikas. Bedrijven als Philips zetten al op deze LED-techniek in. HvA Cleantech experimenteert hiermee, en ontwikkelt een flexibel teelsysteem, zodat ook in leegstaande gebouwen groenten verbouwd kunnen worden.

Viyan Rashid en Louise Gunning

Te dikke Amsterdammertjes

Docent Viyan Rashid vertelt over haar promotieonderzoek in het kader van de ABCD-studie van het AMC-geboortecohort, een studie die een grote groep kinderen vanaf de geboorte volgt en de gezondheid meet. Wat zijn de oorzaken van de – soms grote – verschillen in gezondheid tussen verschillende Amsterdamse bevolkingsgroepen? Zo blijken kinderen van Turkse en Marokkaanse afkomst al vanaf twee jaar beduidend vaker te zwaar. Dit hangt weer samen met hun gemiddeld lagere geboortegewicht. Viyan geeft het voorbeeld van oma’s, die daarom negen biskwietjes verkruimelen in de fles van hun kleinkind. ‘Zo ontstaat al op heel jonge leeftijd overgewicht.’

Lisa Steltenpool toont boek 'De Vegarevolutie'

Lisa Steltenpool toont haar boek 'De Vegarevolutie'

Wat studenten eten

Na een muzikaal intermezzo komen er twee kookboekenschrijvers aan tafel. Leonie ter Veld, alumnus Interactieve Media en blogster van ‘gewoonwateenstudentjesavondseet’ geeft op haar blog eenvoudige en makkelijke recepten, en dat levert haar zo’n 10.000 views per dag op. Lisa Steltenpool, studente Voeding en Diëtetiek eet volledig plantaardig en wil anderen ook stimuleren duurzamer te eten. Dat doet ze onder meer met haar boek de Vegarevolutie, dat binnenkort z’n tweede druk beleeft.

Kiezen in de kantine

Duurzaam eten is ook de missie van Smaackmakers, een bedrijf van Natascha Kooiman. Smaackmakers gaf student Toegepaste Psychologie Tim Rijnshoeven de opdracht om gezonde keuzes te stimuleren in een kantine door blue collar-medewerkers. Lastig, vertelt student Tim, want deze doelgroep ziet ‘duurzaam’ vaak als synoniem voor duur en niet lekker. Door samples te geven en mensen zelf ideeën te laten inbrengen, bleken zij toch te porren voor duurzaam voedsel.

Interactieve gezondheidskaart van Amsterdam

Als laatste gast schuift lector Verpleegkunde Wilma Scholte op Reimer aan. In haar lectoraat houdt zij zich onder meer bezig met hartpartiënten die herstellen van een operatie. ‘Eten, voor ons zo doodnormaal, wordt voor hen ingewikkeld. Ze krijgen stapels folder tegen overgewicht, tegen hoog cholesterol en te hoge bloeddruk. We zien dat we wel in staat zijn een tweede infarct te voorkomen via medicatie, maar via leefstijl zijn we niet zo succesvol.’ Het lectoraat wil dit verbeteren, bijvoorbeeld door samen te werken met partijen als Weight Watchers. Ook pleit Scholte op Reimer voor een interactieve gezondheidskaart voor Amsterdam. Louise Gunning oppert dat studenten Interactieve Media daar vast wel bij kunnen helpen, waarop domeinvoorzitter Geleyn Meijer op de voorste rij enthousiast ja knikt. Multidisciplinaire samenwerking is nodig om tot innovaties te komen. Een positief einde van een middag vol onderwijs en samenwerking.