Makers reisapp in finale European Education Challenge

8 jul 2014 09:00 | Afdeling Communicatie

Eigenwijs op reis, de familie-app voor onderweg, zit in de finale van de prijs voor het beste innovatieve Europese educatieve concept. De makers, twee HvA-docenten, gaan 13-15 juli naar Barcelona voor een intensieve workshop met experts uit heel Europa.

Eigenwijs op reis is een app voor kinderen die met de auto op weg naar hun vakantiebestemming gaan. De app maakt de reis een stuk aangenamer en vergroot het gezinsgeluk en zorgt voor vakantiepret. De tablet app bevat mini-games, fotospelletjes en opdrachten die gekoppeld zijn aan een (gps)locatie. De eerste versie leidt langs de Route Du Soleil. Het hoofdfiguur, François Croissant, neemt de kinderen mee langs de route en zorgt voor vermaak en vertier, maar leert kinderen tegelijkertijd ook meer over de Franse taal en cultuur.

Bart-Jan Steerenberg en Ingrid Al zijn de drijvende kracht achter de app. Het tweetal kwam elkaar tegen bij het Snelkookpanweekend van de Hogeschool van Amsterdam (HvA), waarbij in korte tijd een start up werd neergezet. Als winnaars van deze workshop hebben zij het afgelopen jaar gewerkt aan een prototype. Met veel inzet van studenten – twee vaste studenten en een aantal op oproepbasis – is het prototype nu bijna af.

Bart-Jan, docent bij Communication and Multimedia Design (CMD) te Amsterdam en bedenker van het idee: “het unieke aan deze app is dat je door de spelletjes je echt thuis gaat voelen in het land waar je doorheen reist. Je leert de taal, maar ook bijvoorbeeld veel over het landschap en de cultuur”. Van meet af aan kregen de oprichters veel enthousiaste reacties van de doelgroep: ouders en kinderen. Ingrid: “ik denk dat veel reizende gezinnen het zat zijn om al ruziemakend die lange reis te maken. We horen vaak dat de app zeer welkom is!”

Bij het bedenken en maken van de app konden de oprichters putten uit hun eigen vakgebied. Bart-Jan is designer en werkt o.a. als docent Game Art in de minor Game Design. Ingrid is van oorsprong tv programmamaker voor onder meer jeugd programma’s. Daarnaast werkt zij o.a. in de minor Jeugd en Media. De twee vaste studenten zijn Arthur van Schravendijk en Fleur Steiner. Arthur (opleiding CMD) heeft een groot deel van de app in het programma Unity gebouwd. Fleur (opleiding Media, Informatie en Communicatie) heeft voor haar scriptie onderzoek gedaan naar usability en content van de app.

Het team maakt kans op geld van Europese investeerders die warme interesse hebben voor educatie en technologische innovatie. Ondertussen is de zoektocht naar Nederlandse investeerders ook begonnen.