Symposium E-Discovery bedenkt oplossingen voor informatie-overload

18 jun 2014 10:17 | Afdeling Communicatie

De hoeveelheid informatie op internet groeit steeds harder. De vijfde editie van het Symposium E-Discovery (en daarmee dus een lustrum) stond in het teken van efficiënt zoeken in die information-overload. Op 12 juni kwamen geïnteresseerden in het Benno Premselahuis (BPH) bijeen om te praten over het onderwerp.

In tegenstelling tot de DFRWS conferentie van afgelopen maand (met hetzelfde onderwerp), is dit symposium bedoeld voor een breed publiek vanuit politie, opsporingsdiensten, advocatuur, bedrijfsleven, hogescholen en universiteiten. Niet de internationale experts, maar de praktisch gebruikers nemen vandaag plaats in het BPH.

'Vijf jaar geleden begonnen deze symposia als mijn openbare les. Ik wilde E-Discovery op de kaart zetten,' vertelt Hans Henseler aan het begin van zijn presentatie. Henseler is lector van het lectoraat E-Discovery aan de HvA en is de laatste spreker op het lustrum. Onder andere sprekers van DataExpert, Fox-It en de Universiteit van Leiden gingen hem voor. Allen denken ze na over hoe het zoeken in de digitale massa kan worden vereenvoudigd door moderne zoektechnieken. 'Het probleem wordt alleen maar groter. Iedere 18 maanden verdubbelt de hoeveelheid informatie zich. Dus: in 2016 hebben we alle data die we vanaf het spijkerschrift tot vandaag hebben verzameld, keer twee.'

Oplossingen

'Informatie is nu helemaal digitaal. Het wordt niet meer opgeslagen in een grote klapper, maar op computers - en steeds vaker in de cloud,' vertelt Forensisch IT-expert Christian Prickaerts. Hij weidt verder uit over welke data kan worden vergaard uit Office-documenten. Door gebruik te maken van metadata die met deze bestanden gepaard gaan, kan de informatiemassa worden geselecteerd en geclassificeerd. Het is slechts één van de vele oplossingen van dit symposium.

Lectoraat E-Discovery

Het lectoraat E-Discovery organiseert de dag. 'Iedereen roept: ik heb meer IT-experts nodig. Ze gaan de studenten van onze minoren Forensic Intelligence en Security nodig hebben,' vertelt lector Hans Henseler. 'De informatie-overload is een belangrijk onderwerp voor ons lectoraat. We willen studenten projecten laten doen die daarop aansluiten. We werken daarbij ook samen met de UvA.'