ICT-studenten ontwikkelen Pitt Hopkins-proof speelgoed

2 jun 2014 13:14 | Afdeling Communicatie

Een groep eerstejaars ICT-studenten van de Hogeschool van Amsterdam heeft speelgoed ontwikkeld voor kinderen met het Pitt Hopkins Syndroom in opdracht van Street Side Software. Op dinsdag 3 juni demonstreren negen studententeams hun eindresultaat aan kinderen met het syndroom, maatschappelijke organisaties, de opdrachtgever en andere geïnteresseerden.

Tijdens het multidisciplinaire project ontwikkelden studenten Technische Informatica, Software Engineering en Business IT & Management volgens de Agile software-ontwikkelmethode 'Scrum' speelgoed dat aansluit op de cognitieve en fysieke beperkingen van kinderen met deze zeldzame aandoening.

Kinderen met het Pitt Hopkins syndroom, dat wordt veroorzaakt door een fout in het erfelijk materiaal, worden naast hun verstandelijke beperking vaak gekenmerkt door karakteristieke gelaatsafwijkingen, epileptische aanvallen, typerende ademhaling en slappe spieren. Door kleur, geluid en speciale vormen van licht toe te voegen aan het zowel nieuw ontwikkelde (digitale) als bestaande speelgoed wisten de studenten in te spelen op de behoeften van zowel de kinderen als hun ouders.

Maatschappelijke keuze

De keuze om speelgoed te ontwikkelen voor kinderen met Pitt Hopkins was volgens ICT-docent Theo Ris snel gemaakt. 'Het syndroom is pas bij een gering aantal kinderen vastgesteld. Daarom is het ontwikkelen van speelgoed voor deze groep commercieel niet interessant. Vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft de Hogeschool van Amsterdam dit onderwerp daarom opgenomen in haar onderwijsprojecten'.

De studenten demonstreren hun speelgoed op dinsdag 3 juni van 14:00 uur tot 16:00 uur in HvA-gebouw Kroonhof op de Duivendrechtsekade 40-42 te Amsterdam. De demonstratie is openbaar en gratis toegankelijk voor geïnteresseerden.

PittHopkins3M (2)
PittHopkins2M (2)
PittHopkins4M (2)

Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met Marjolijn Mayer, communicatie ICT-opleidingen (HvA) op 020-5951630 of Kika Wentholt, teamleider onderwijsbureau ICT (HvA) op 020-5951664. Voor meer informatie over het Pitt Hopkins Syndroom kunt u contact opnemen met Stichting Pitt Hopkins Syndroom, www.pitthopkins.nl .