Vrije Universiteit en ALO HvA samen naar WK voetbal in Brazilië

28 apr 2014 13:42 | Afdeling Communicatie

Het Nederlands elftal gaat in juni naar het WK voetbal in Brazilië en de Vrije Universiteit (VU) en de Academie voor Lichamelijke Opvoeding (ALO) van de Hogeschool van Amsterdam gaan ook!

Voortbouwend op een succesvolle samenwerking bij het vorige WK voetbal in Zuid-Afrika, gaan de VU en de ALO, wederom in samenwerking met de University of South Africa (UNISA) en nu ook Braziliaanse partners, waaronder de USP (Universiteit van Sao Paolo), UNIFESP (Federal University of São Paulo) en UNICAMP (University of Campina), een programma met kinderen uit de arme wijken uitvoeren rond de groepswedstrijden van het Nederlands elftal. De groepen kinderen uit de favela's krijgen les in levensvaardigheden 'verpakt' als voetbaltraining; ze leren niet alleen voetballen, maar ze leren tegelijkertijd ook met leiderschap om te gaan, samen te werken, vreugde en verlies te delen, en leiderschap te tonen als de situatie daar om vraagt.

Train de trainers-dag

De Braziliaanse partners en de VU en ALO bundelen hun kennis in dit project en leiden voorafgaand aan elke training een 'train de trainers-dag'. Daarin laten zij de Braziliaanse trainers kennismaken met een nieuw talentontwikkelingsmodel (Athletic Skills Model): een hands-on methodiek om per leeftijd atletische vaardigheden en het leren te trainen.

Seminars

Naast het voetbalprogramma zal er ook nu weer in Brazilië, net als in 2010 in Zuid-Afrika, een meer academisch programma worden georganiseerd in de vorm van seminars. Daarin zal door sprekers vanuit Brazilië, Zuid-Afrika en Nederland worden ingegaan op allerlei vragen die samenhangen met sport en samenleving, sport en gezondheid en sport en lichamelijke ontwikkeling. In woord en beeld zal verslag worden gedaan van de ervaringen van de ALO en de VU in Brazilië en die kunnen op hun respectievelijke websites worden gevolgd.