HvA-studenten ontwerpen waterbestendige woonwijk

1 apr 2014 12:47 | Afdeling Communicatie

Vier HvA-studenten hebben een alternatief voor een rioolstelsel ontworpen voor een nieuwe woonwijk van gemeente Zaanstad. Het gaat om een afvoerstelsel voor regenwater, dat bestand is tegen steeds hevigere regenval. De studenten bedachten een systeem waarmee regenwater bovengronds wordt opgevangen, zodat het riool niet overstroomt.

Door de hevigere regenval gebeurt het steeds vaker in steden: het riool overstroomt en straten staan blank. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de gemeente Zaanstad zochten naar dé perfecte watervoorziening voor de aan te leggen woonwijk Kreekrijk. Vier studenten (Civiele Techniek en Bouwkunde) van de HvA-minor Water in de Stad gingen deze uitdaging aan.

Veel geld 'down the drain'

Student Jeroen Drost legt uit waar hij en zijn medestudenten voor stonden: 'Het probleem is dat er steeds heftigere regenbuien vallen, waardoor de buizen in de ondergrond te klein worden. Je kunt het riool niet zomaar vergroten, dat is erg kostbaar.' De studenten deden uitgebreid onderzoek en kwamen met het antwoord: regenwater niet meer door het riool afvoeren, maar bovengronds. Waar gaat het regenwater dan heen?

Groene daken en wadi's

Jeroen legt uit: normaal lopen straten een beetje bol, zodat het water richting de straatkolken stroomt. In het plan van de studenten lopen de straten juist hol. Zo loopt het water naar molgoten, verdiepinkjes in het midden van de straat, of richting granudrains. Dat zijn sleuven in de weg van speciaal asfalt dat veel water opneemt. Daarnaast loopt het water naar sloten en wadi's, stukken maaiveld met goede ondergrond, waarin veel water kan infiltreren. Tot slot krijgt een deel van de woonwijk groene daken.

Primeur in Nederland

Het is voor het eerst dat plannen voor een alternatief regenwaterstelsel ten uitvoer worden gebracht in een grotere woonwijk. Docent Watermanagement Rutger van Hogezand is gepast trots: 'De studenten hebben het plan onlangs gepresenteerd aan aantal waterexperts, alle knappe koppen zaten daar bij elkaar. Het plan van de studenten werd zeer goed ontvangen, en de gemeente wil dan ook op korte termijn tot uitvoering overgaan.'

Granudrains

Legenda- Kreekrijk