Live radio tijdens open dag HvA

17 mrt 2014 12:47 | Afdeling Communicatie

Op zaterdag 15 maart maakten Folia en studenten van de opleiding Media, Informatie en Communicatie (MIC) live radio in de mobiele studio in het Benno Premselahuis. Een gevarieerd programma nam de luisteraars van Amsterdam FM mee in het opleidingenaanbod van de Hogeschool van Amsterdam en in de werelden van journalistiek, politiek en Amsterdam.

Vijf studenten van de minor Radio hielpen mee aan de uitzending, onder wie Akin Goksun (21), derdejaarsstudent MIC. 'Het gaat goed. Alle gasten zijn komen opdagen, de techniek ging het eerste kwartiertje niet zo lekker maar nu gaat het perfect. Ik heb vooraf mensen geregeld voor interviews, planningen gemaakt en muziek samengesteld. Net ben ik in de studio geweest om het nieuws uit de Telegraaf van vandaag te bespreken.'

Samenwerking met de lokale media

Hoofdredacteur van Amsterdam FM Roeland Müller is ook te gast in de studio. 'De reuring is leuk, nieuwe studenten komen binnen op de open dag en zien meteen dat er wat gebeurt. Ik zou wel naar zo'n school willen waar je zo'n kans krijgt en de mogelijkheden hebt. Waar ik in de uitzending op gehamerd heb, is het belang van de lokale media om betekenisvol bezig te zijn. Dat doen wij door samen te werken met iedereen met wie je geïdentificeerd wilt worden, bijvoorbeeld met culturele instellingen en onderwijsinstellingen. Amsterdam FM heeft een mooie samenwerking met de HvA: we houden radiocolleges en we bieden stageplekken aan. Wij hebben de faciliteiten, de HvA ook: jullie hebben de studenten, de docenten en het lesmateriaal, dus let's get together en we maken er iets van.'

Korte reportages en andere mediaproducten

De studenten maken tijdens de minor formats voor Amsterdam FM en de radiozender bekijkt vervolgens of het materiaal bruikbaar is. Akin: 'Wij maken iedere week een reportage van een minuut of drie, vier over een museum in Amsterdam. Allemaal kleine musea, zoals het Tassenmuseum en het Kattenmuseum, die volgens ons meer aandacht verdienen. Tijdens de opleiding ben je veel bezig met het maken van mediaproducten, dat vind ik heel leuk, je maakt echt iets. Na iedere periode heb je een tijdschrift of een website en daar kun je goed op terugkijken.' Na de zomervakantie gaat Akin stagelopen, het liefst bij zijn favoriete radiozender 3FM.

'Solliciteren: liefst met twee ideeën in je achterzak'

Presentatoren Jim Jansen en Paul van de Water van Folia ontvingen vier uur lang diverse gasten in de studio. Parool-eindredacteur Vera Spaans vertelde hoe studenten ('liefst met twee ideeën in hun achterzak') kunnen solliciteren voor een stage bij hun krant, stadsdeelwethouder Thijs Reuten (PvdA) sprak over de komende verkiezingen en Kees Lammers, directeur van Bureau Nieuwbouw (UvA-HvA) over de bloei van de Amstelcampus. De uitzending werd afgewisseld met muziek van Latuperissa en live interviews met bezoekers van de open dag. De HvA houdt op 15 april aanstaande van 18.00 tot 21.00 uur een open avond voor belangstellenden.

Media, Creatie en Informatie

Het interessegebied Media, Creatie en Informatie verzorgt opleidingen op het gebied van Fashion, ICT, Media, Communicatie en Mediadesign. Dit interessegebied is onderdeel van de HvA en telt ruim 7.300 studenten en 500 medewerkers. Kijk voor meer informatie op www.hva.nl/media-creatie-informatie of volg @NieuwsDMCI op Twitter.

Ga om terug te luisteren naar www.salto.nl en kies daar voor radio StadsFM. Rechtsonder in het gele vlak heb je de optie Uitzending gemist . Kies op de pagina die nu opent onder radio StadsFm On demand. Er opent een nieuwe pop-up venster. Ga daarin naar 15 maart, kies een uur tussen 10.00 en 14.00 en klik op start.