Excellente HvA-studenten volgen masterclass

19 mrt 2014 10:29 | Afdeling Communicatie

Hoe gaan gebruikers om met zoekmachines? En hoe gaat Google te werk? Excellente studenten van de Hogeschool van Amsterdam volgden onlangs de masterclass Kritische Internetcultuur.

Op 6 en 7 maart verzamelden zes HvA-studenten van excellentieprogramma Studium Generale zich in de Raadszaal op de vierde etage van het Benno Premselahuis. Dr. Geert Lovink, lector Kenniscentrum CREATE-IT, begeleidde de masterclass. Studenten hielden zich bezig met de kapitalistische- en libertaire premissen van de huidige social media hypes. Ook werd er aandacht besteed aan Wikipedia-onderzoek, video vortex, media activisme (hackerscultuur) en het gebruik van zoekmachines.

Tijdens de masterclass werd een fragment uit de film 'I love Alaska' getoond, die gemaakt is naar aanleiding van het lekken van zoekgegevens van AOL-gebruikers. 'Dit geeft weer hoe mensen tegen een zoekmachine aankijken', licht Lovink toe. 'Deze vrouw praat - net als vele andere overigens - tegen de zoekmachine. Ze stelt hem vragen, behandelt hem als een vriend.' Tijdens de masterclass was er ook aandacht voor Google. Bijvoorbeeld over hoe Google te werk gaat, maar ook de kritische houding van landen - zoals Frankrijk of Duitsland - ten opzichte van Google.

De Hogeschool van Amsterdam biedt excellente studenten een aanvullend studieprogramma aan. Deelname aan het excellentieprogramma vergroot niet alleen de kennis van de studenten, maar ook het professionele netwerk. Na afronding krijgt de excellente student, naast een hbo-diploma, een certificaat van de Honours Academy.

Geschreven door Birgit Roobol