Studenten maken scherm om veiligheid Indiase vrouwen te vergroten

7 feb 2014 16:17 | Afdeling Communicatie

In India hebben veel vrouwen last van seksuele intimidatie, maar slechts weinig van hen doen aangifte (10%). Voor een project van MediaLAB Amsterdam ontwikkelden studenten uit Bangalore een scherm waarop Indiase vrouwen anoniem ongewenste intimiteiten kunnen rapporteren.

De interdisciplinaire teams van het MediaLAB voeren elk semester projecten uit in opdracht van bedrijven. Dit semester werkten twee van de teams aan een opdracht van Cisco Systems; zowel een team in Bangalore als een team in Amsterdam onderzocht hoe ze de veiligheid van vrouwen in het openbaar konden verbeteren door middel van digitale media en elektronica.

Scherm om seksuele intimidatie te rapporteren

Het MediaLAB-team in Bangalore heeft een groot scherm in de openbare ruimte ontwikkeld, waarop vrouwen anoniem seksuele intimidatie kunnen rapporteren. Aangifte doen is voor veel vrouwen in India geen optie, omdat politie en hulpverleners nog onvoldoende hierop toegerust zijn en de schaamte groot is. Het scherm registreert daarom anoniem waar en hoe vaak seksuele intimidatie plaatsvindt. Het Indiase team bestond uit twee masterstudenten en een onderzoeker van de universiteit IIIT-B. Sruthi Krishnan in Bangalore en de Nederlandse MediaLAB-alumni Bauke Bakker en Marissa Memelink. Via conference calls hielden ze contact met de andere studenten van het MediaLAB in Amsterdam.

Eindpresentaties in Studio HvA

Op 22 januari presenteerden alle MediaLAB-teams hun eindproducten in Studio HvA. Het team uit India belde in via een conference call. Ook de internationale studententeams uit Amsterdam presenteerden hun eindproducten. Het Amsterdamse CISCO-team bedacht een ketting (de Arduino) om het gevoel van veiligheid van vrouwen in Amsterdam te vergroten. Deze ketting meet of de draagster een zelfverzekerde houding aanneemt door middel van een accelerometer die verwerkt zit in de neksluiting. Neemt de vrouw een 'verkeerde' houding aan, dan verspreidt de ketting een aroma dat de draagster eraan herinnert haar houding te verbeteren.