Studenten gaan het water beheersen in Zeewolde

13 jan 2014 12:35 | Afdeling Communicatie

Nederland strijdt van oudsher tegen een woeste vijand: het water. Alle eerstejaars HvA-studenten Civiele Techniek gaan nu het water beheersen in Zeewolde. Dit dorp in Flevoland heeft een gloednieuwe woonwijk die aan een meer ligt. Voor toekomstige bewoners ideaal voor een boottocht, maar er is één probleem: het meer ligt 5 meter hoger dan de woonwijk. De studenten gaan meewerken aan de oplossing, zodat bewoners straks probleemloos vanuit hun wijk het meer op kunnen varen.

Wethouder Rein Zijlstra van Zeewolde is betrokken bij het project Havenkwartier: 'Het is de bedoeling dat dit straks een soort Zuiderzeestadje wordt met een aantrekkelijke vaarroute. Boten die nu vanaf het meer Wolderwijd komen, moeten eerst door een sluis om 5 meter te zakken voor ze de polderwijk kunnen invaren. Om dit op te lossen moet de dijk omgelegd worden en moet er een nieuwe waterkering komen. De studenten gaan vanuit hun eigen visie ideeën ontwikkelen voor nieuwe waterwerken.'

De uitdaging

'Studenten staan in dit project niet onder, maar náást de beleidsmakers,' vertelt wethouder Zijlstra. 'De gemeente gaat echt iets met hun ideeën doen.' De HvA-studenten gaan ideeën uitwerken voor het omleggen van de dijk en de waterkering, zodat het waterpeil van het Havenkwartier en dat van het Wolderwijd dichterbij elkaar komen te liggen.

Studenten met 'handen in de klei'

De studenten Civiele Techniek doen in dit project ervaring op in de praktijk, vertelt docent Leo Voorberg: 'De studenten zijn in het gemeentehuis van Zeewolde gastvrij ontvangen door onder andere de wethouder, de projectleider en stedenbouwkundige. Zij verlenen een uitstekende medewerking, die het onderwijs ten goede komt en het project een "echt" karakter geeft.'

In totaal doen zo'n 120 eerstejaarsstudenten Civiele Techniek mee aan het project Havenkwartier van Zeewolde. In blok 2 werken de studenten mee aan het verkeer en mobiliteit (wegen, fietspaden, straatriolering, lichtmasten, etc.) van het Havenkwartier. In blok 3 pakken de studenten de waterwerken aan en in het laatste blok staat constructie centraal. Studenten krijgen dan de opdracht om een vaste brug met een overspanning van tenminste 20m. te ontwerpen en te berekenen voor Zeewolde.