Society of the Query #2 - Online Search: about 4.720.000.000 results

21 okt 2013 11:41 | Afdeling Communicatie

Het Instituut voor Netwerk Cultuur (INC) organiseert op 7 en 8 november 2013 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam de tweede editie van de Society of the Query conferentie over online zoeken en zoekmachines.

De recente onthullingen over PRISM en de NSA laten zien hoe staatsinstellingen al hun macht en middelen inzetten om het digitale verkeer te controleren, data te minen en anonimiteit te voorkomen. Dat is niet alleen zorgwekkend als het gaat om privacy op het net. Wat betekent het bijvoorbeeld dat de online kennisvergaring voor 95% in handen is van een commerciële zoekmachine die werkt op onbekende algoritmes? Wat zijn de grenzen van Google? Zijn er alternatieven?

Of het op een smartphone is of op je laptop, zoeken op het internet doen we overal en op elk moment. 'Googelen' is zo gewoon geworden dat we er niet meer bij stilstaan. Zoekmachines spelen echter een belangrijke rol in het vormgeven van kennis en de manier waarop je naar de wereld kijken. Er is een wereld voorbij Google - geografisch, cultureel en technologisch gesproken. Het is tijd om het dagelijkse ritueel van online zoeken in de spotlight te zetten. 4.720.000.000 resultaten in 0.18 seconden - zijn deze miljarden aan hits allemaal betrouwbaar en objectief? Is er een manier om uit je eigen filterbubbel te breken? Stop met zoeken en start met vragen!

Met nationale en internationale onderzoekers, activisten, journalisten, programmeurs en kunstenaars, onder wie Siva Vaidhyanathan, Geert Lovink en Noortje Marres, praten we over de onmogelijkheid van anoniem zoeken, het monopolie van Google, mogelijke alternatieven. Hoe kunnen we blinde vlekken in onze kennis voorkomen en jonge mensen leren omgaan met online informatie?

Kijk op de website van INC voor actuele informatie en prikkelende blogposts over zoeken en zoekmachines: http://networkcultures.org/wpmu/query .

Society of the Query #2 - Online Search: about 4.720.000.000 results

Data: 7 en 8 november 2013 Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam Prijs: €15 per dag, €30 per twee dagen Tickets zijn te bestellen via http://networkcultures.org/wpmu/query/tickets .

Het Instituut voor Netwerkcultuur maakt deel uit van de Hogeschool van Amsterdam, kenniscentrum CREATE-IT. Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie en Media en Karlsruhe Institute of Technology.